Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je kao izaslanik predsjednika Vlade sredinom tjedna u Kidričevu u Sloveniji na obilježavanju početka gradnje dalekovoda Cirkovce-Pince. 

Taj dvostruki 400 kilovoltni (kV) dalekovod dužine 80 kilometara gradi slovenski operator elektroprijenosnog sustava ELES, a vrijednost projekta je 150 milijuna eura. 

"Ovo je infrastrukturni projekt od zajedničkog interesa Europske unije, čiji je neupitni značaj u jačanju infrastrukturnih poveznica u srednjoj Europi, a poglavito između Hrvatske, Mađarske i Slovenije - triju susjednih država i geostrateški vrlo važnog područja", istaknuo je Grlić Radman, javlja Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

"Hrvatska će se u narednom razdoblju još više usmjeriti prema energetskoj učinkovitosti, obnovljivim izvorima, skladištenju energije te dovršetku ključnih infrastrukturnih projekata", izjavio je ministar, dodavši kako Hrvatska, kroz platforme poput Inicijative triju mora, intenzivno radi na promociji projekata koji će pomoći jugoistočnoj Europi u diversifikaciji izvora energije.

Dalekovod bi, prema najavama, trebao biti završen 2022. godine.