Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je u srijedu da je konzultant Lazard Vladi predstavio završno izvješće o procjeni vrijednosti INA-e, te da njen otkup od MOL-a ne bi trebao opteretiti proračun, no nije otkrio financijske detalje eventualne transakcije, piše Nacional. 

Inače, ranije je rečeno da će finalno izvješće biti gotovo u srpnju, jer je krajem lipnja bilo predstavljeno preliminarno izvješće. U jučer prezentiranom izvješću prezentirani su rezultati dubinskog snimanja kompanije, s posebnim naglaskom na istraživanje i proizvodnju, rafinerije i maloprodaju.

Razgovarali smo o pojedinim segmentima samog poslovanja i o perspektivama. Dotakli smo se i detalja vezanih i uz financijske momente, odnosno daljnji tijek aktivnosti”, istaknuo je ministar. Dodao je da će u sljedeća dva tjedna vrlo vjerojatno uslijediti još jedan sastanak s konzultantima, a da će se u međuvremenu ići s inicijativom za sastanak predstavnika hrvatske Vlade i MOL-a

Ako... ako

Rekao je i da će se o načinu realizacije transakcije, ako do nje dođe i ako se hrvatska i mađarska strana usuglase po pitanju cijene, još razgovarati. Ideja je u startu bila da do transakcije dođe tako da se ne optereti, odnosno minimalno optereti hrvatski proračun te da se ne ostavi trag na proračunskom deficitu i javnom dugu. 

"Za dva tjedna ići ćemo u detalje sa našim konzultantima, a što se same odluke hrvatske strane tiče, nastavljamo proces s mađarskom stranom u smjeru usuglašavanja cijene, ukoliko mađarska strana na nju pristane. I dalje smo usmjereni u to da se Ina, odnosno mađarski udio Ine otkupi”, rekao je Ćorić dodavši da je umjereni optimist po pitanju realizacije transakcije.