Mađarska Nacionalna agencija za atomsku energiju prihvatila je ruski zahtjev za ključnu dozvolu za izradnju novih blokova u nuklearnoj elektrani Paks, koju bi trebao graditi ruski Rosatom. NE Paks sada ima snagu od 2.000 MW, a s dva nova bloka to bi trebalo biti 4.000 MW. Nakon sastanka s predstavnicima Rosatoma u Istambulu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto prošli tjedan u petak je izjavio da je agencija prihvatila zahtjev za izgradnju nuklearne posude, koja je s aspekta sigurnosti najvažniji dio nove elektrane. 

Szijjarto je sastanak održao kako bi ubrzao izgradnju elektrane za koju Mađarska priželjkuje da bude u pogonu već 2030. Cilj je da se u rujnu može pristupiti prvim pripremama za građenje. Za to je potrebno izdavanje još četiri važne dozvole, od kojih je ključna građevinska dozvola. S ruskom stranom je dogovoreno da dostave sve potrebne dokumente za nastavak procesa licenciranja. 

"U godinama koje dolaze zemlje koje na svom teritoriju budu mogle proizvoditi dovoljno energije za svoje potrebe, mogu se osjećati sigurne. NE Paks u tome igra ključnu ulogu", kazao je Szijjarto. NE Paks 2 bitna je za upravljanje  stabilnosti opskrbe električnom energijom u ekstremno volatilnim tržišnom okruženju koje vidimo zadnjih mjeseci i za kojeg se očekuje da će se nastaviti u narednim godinama. 

Szijjarto je kazao da bi prema Vladinim planovima, prvi građevinski radovi mogli krenuti do kraja listopada sljedeće godine. Rosatom i nuklearna energetika ne potpadaju pod politiku sankcija koje je nametnula EU zbog rata u Ukrajini, objavio je Portfolio.