Sjevernomakednoska elektroenergetska tvrtka ESM od sljedećeg tjedna će službeno preuzeti upravljanje nad toplinarskim tvrtkama BEG i Toplifikacija Skopje Sever koje upravljaju toplinarskim sustavima u Skopju. Sve to je u skladu s mjerama koje su donijele sjevernomakedonska vlada i energetski regulator RKE kako bi se riješila kriza s opskrbom električnom i toplinskom energijom
Naime, sukladno uredbi koju je donijela Vlada, ESM će preuzeti upravljanje BEG-om do prestanka krize s opskrbom toplinskom energijom i to nad sva tri područja spomenute tvrtke (proizvodnjom, distribucijom i opskrbom) koja distribuira toplinsku energiju u središnjem, zapadnom i istočnom dijelu Skopja. Slično se uskoro očekuje i s tvrkom Toplifikacija Skopje Sever koja distribuira toplinsku energiju na sjeveru grada.

U međuvremenu, ESM je potpisao ugovor s termoenergetskom tvrtkom TE-TO koje upravlja s TE-TO Skopje. Na osnovi tog ugovora, TE-TO Skopje će povećati proizvodnju električne i toplinske energije, odnosno radit će na najvećoj električnoj snazi od 227 MW i najvećem toplinskom učinu i to svih sedam dana u tjednu umjesto pet dana kao do sada, u vremenu od 5 h ujutro do 1 h iza ponoći. Cjelokupnu proizvedenu električnu energiju preuzimat će ESM, a toplinska energija će se kao i do sada isporučivati u skopski toplinarski sustav.

Grijanje u Skopju neće biti isključivano po noći od 22 h, već od 1 h ujutro. Dok ESM u potpunosti ne preuzme upravljanje BEG-om, sve troškove isporuke toplinske energije u Skopju snosit će TE-TO Skopje. Očekuje se da će se time, u sklopu energetske krize u svjetskim razmjerima, stabilizirati opskrba toplinskom i električnom energijom u Sjevernoj Makedoniji, najavio je ESM.