Zbog koronakrize svijetu će u 2020. godini trebati manje nafte nego što se procjenjivalo prije mjesec dana, dominantno zbog teških posljedica pandemije u nekoliko azijskih gospodarstava, objavila je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC). Globalna dnevna potražnja za naftom smanjit će se ove godine za 9,5 milijuna barela dnevno, izvijestio je OPEC u ponedjeljak u najnovijem mjesečnom izvješću.

Prije mjesec dana OPEC je prognozirao pad potražnje za 9,1 milijun barela dnevno. Procjena je izmijenjena zbog usporavanja gospodarstva u azijskim zemljama poput Indije, Indonezije, Tajlanda i Filipina. U 2021. globalna dnevna potražnja trebala bi porasti za 6,6 milijuna barela dnevno, što je 400.000 barela manje nego što je OPEC procijenio u kolovozu.

OPEC+ sastat će se u srijedu i četvrtak putem videoveze kako bi razmotrio stanje na tržištu. Iako je strategija smanjenja opskrbe u početku bila uspješna, cijene su posljednjih tjedana ponovno pale budući da trgovce zabrinjava slabiji gospodarski oporavak u kontekstu rasta broja novozaraženih i njegov utjecaj na potražnju za naftom, prenosi SEEbiz.