Marienborška deklaracija ključna je za energetsku neovisnost Europe, zaključili su jučer na zajedničkoj konferenciji za medije Veleposlanici Danske, Švedske, Finske, Njemačke, Poljske i Litve, ojačani predsjednikovim savjetnikom za energetiku Julijem Domcem. 

Naime, na sastanku na vrhu o Sjevernom moru u Esbjergu ranije ove godine, čelnici vlada Njemačke, Belgije, Nizozemske i Danske poduzeli su prvi veliki korak prema postizanju cilja klimatske neutralnosti EU-a. Zajedničkim potpisivanjem deklaracije koja će Sjeverno more učiniti zelenom, europskom snagom, četiri zemlje imaju za cilj prikupiti 150 GW pučinskog vjetra do 2050. Zajedno s 93 GW s kojima će se priključiti Baltičko more, samo energijom vjetra će se opskrbljivati gotovo polovica kućanstava u Uniji. 

Ukidanje ovisnosti 

Danski veleposlanik u Hrvatskoj,  Ole Frijs-Madsen istaknuo je: „Obnovljiva energija, a posebno pučinski vjetar, imat će ključnu ulogu u postupnom ukidanju ovisnosti o ruskoj energiji i ispunjavanju klimatskih ciljeva EU-a, a to je 300 GW pučinske energije vjetra do 2050. Samo ova deklaracija, postavljanjem turbina u Baltičko more, doseći će trećinu tog cilja odnosno 93 GW do 2050, ali do 2030. cilj je instalirati prvih 20 GW.“ 

Baltičko more ima znatan, ali uglavnom neiskorišten potencijal za pučinsku energiju vjetra. Iskorištavanje ovog potencijala ključno je za ukidanje ovisnosti o energentima koji stižu iz Rusije. Energetska tranzicija k obnovljivim izvorima, jačanje zelene elektrifikacije, integracija energetskih sektora, proizvodnja zelenog vodika i de karbonizacija plinskih mreža ključni su katalizatori i glavni zaključci potpisane deklaracije kao i današnje konferencije za medije. Iako su ovi planovi bili i ranije jasno vidljivi u strategijama zemalja baltičkog kruga, rat u Ukrajini te pretjerana ovisnost EU o energentima iz Rusije samo su ubrzali taj proces.