Na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu na optužbe za mito od 10 milijuna eurau zamjenu za upravljačka prava u Ini danas na Županijskom sudu svjedoči hrvatski član uprave Ine Davor Mayer, a tijek suđenja prati Index. U svom svjedočenju Davor Mayer je istaknuo nelogičnosti kod nabave nafte na koji hrvatska strana nema utjecaja kao i nelogičnosti u upravljanju kompanijom. "Prva izmjena i dopuna dioničarskog ugovora iz 2009. navodi da je jedan od ciljeva jačanje energetske stabilnosti države. Temeljem mog iskustva i rada 18 godina u ovoj struci, držim da je ovaj ugovor protivan interesima RH. Dati jednu kompaniju na upravljanje drugoj kompaniji, a ne imati elemente zaštite vlastitih interesa ne može biti u interesu RH", kazao je Mayer.
Pojasnio je da kod odlučivanja na Upravi, u slučaju izjednačenog broja glasova odlučuje glas predsjednika Uprave Zoltana Aldotta. "Zadatak uprave je da vodi operativno opravljanje društva. Ali u ovom slučaju je upravljanje prebačeno na predsjednika Uprave, koji firmu vodi kao generalni direktor. Ja ne znam da ovakvo upravljanje postoji u bilo kojoj drugoj kompaniji u Hrvatskoj", kaže Mayer. Dodaje da Uprava odgovara za firmu, iako njome operativno ne upravlja. 
Lista za donošenje odluka (LODO) je Inin interni dokument koji predsjedniku Uprave daje ovlasti da direktno upravlja kompanijom, tvrdi Mayer. Prva takva Lista donesena je prije nego su sadašnji članovi Uprave imenovani na svoje pozicije. Članovi Uprave u skladu s tim dokumentom, tvrdi Mayer, nemaju pravo veta. Mogu tek upozoriti na neke odluke za koje smatraju da nisu dobre za kompaniju. Na primjeru Ininog dokumenta kojim su prihvaćeni projekti vrijedni 7 do 40 milijuna eura, tužiteljstvo je ilustriralo, a Mayer potvrdio, da uprava o tim prijedlozima uopće ne glasa. Odluku donosi predsjednik Uprave, a članovi Uprave je samo primaju na znanje. Mayer tvrdi da su hrvatski članovi uprave u travnju 2011. zbog svega navedenog tražili suspenziju LODO-a. Kaže da taj dokument jednom velikom dioničaru, MOL-u, omogućuje pristup povlaštenim informacijama. Također tvrdi da taj dokument nije primjeren, niti koristan kompaniji poput Ine. Na glasanju, hrvatski članovi Uprave bili su za ukidanje LODO-a, dok su mađarski članovi Uprave bili protiv. Presudan je bio glas predsjednika Uprave koji je odlučio da LODO ostaje na snazi. 
Na pitanje imaju li članovi uprave Ine koje imenuje MOL izvršne funkcije, Mayer kaže da nemaju. Tvrdi da, koliko je njemu poznato, oni uopće nisu zaposlenici Ine već samo doputuju na sjednice i vraćaju se nazad. "Oni imaju izvršne funkcije u MOL-u", kaže Mayer. Na pitanje odnosi li se to i na predsjednika Uprave Ine, Mayer je odgovorio potvrdno. Mayer objašnjava da LODO ujedno propisuje koje odluke izlaze pred Upravu, a koje ne. O pojedinoj odluci najprije raspravlja Odbor izvršnih direktora. Taj odbor ranije je i donosio odluke, a sada, barem fomalno, samo o njima raspravlja. "Na tim sjednicama je nazočan šef Uprave, i kada on kimne glavom odluka je donesena. On donosi odluku nakon rasprave na tom tijelu", kaže Mayer koji je posvjedočio da im je rečeno da ne dolaze na sjednice Odbora izvršnih direktora jer bi to "uznemiravalo neke direktore". 
Na pitanje kako Ina nabavlja naftu i naftne derivate, Mayer kaže da se to čini preko tvrtke u vlasništvu MOL-a. "Trošak nabave nafte za prošlu godinu bio je oko 2,5 milijarde dolara. Ako uzmemo da je ukupni prihod bio oko 5,5 milijardi dolara, onda vidimo da to znači oko 40 do 45 posto ukupnog poslovanja. To je jedna od najvažnijih stavki", kaže Mayer. Tvrdi da Uprava može potpisati tek krovni ugovor, ali nema uvid u detalje nabave nafte. "Nitko sa strane RH nema uvid u ovaj proces", kaže Mayer. Detalje o cijeni nafte, tvrdi Mayer, Mađari su proglasili poslovnom tajnom. Mayer objašnjava da je za izračun cijene potrebno u vidu imati niz parametara. "Mi kao članovi Uprave znamo taj proces napraviti i dužnost nam je da ga napravimo na taj način. Međutim, ono što smo ostali šokirani da je nama kao članovima Uprave niži menadžment donio odluku da je to za nas poslovna tajna i da ne možemo to dobiti u pismenom obliku jer bi to mogli iznijeti van i odati kao poslovnu tajnu", kaže Mayer, te dodaje da je to sasvim apsurdno. "Nakon našeg pisanog očitovanja, NO je također tražio iste podatke. Koliko mi je poznato, do jučerašnje sjednice ih nije dobio", kaže Mayer. Svjedočio je o tome da MOL trada naftu nabavlja i za MOL,da je nabava većih količina u pravilu povoljnija te da ne zna po kojim je cijenama Ina nabavljala naftu prije MOL Tradea, pa ne može reći je li to ranije bilo povoljnije. Dodao je da su samo hrvatski predstavnici u Upravi tražili podatke o nabavi nafte, te da to MOL-ove članove Uprave nije zanimalo.
Na pitanje o financijskoj situaciji kompanije 2008. godine Mayer je rekao da je Ina tada imala 1,1 milijardi kuna gubitka, te da je Ina 2009. uzela interkompanijski kredit od MOL-a. "taj kredit je bio po tržišnoj cijeni, mogla ga je uzeti i od banke", konstatirao je Mayer u unakrsnom ispitivanju. 
Na pitanje ima li MOL kakve obaveze prema reinvestiranju, Mayer kaže da se MOL ugovorom iz 2003. obvezao da će modernizirati rafinerije i benzinske crkve. Drugim ugovorom to nije ukinuto, ali nisu dodane nikakve druge obveze. Mayer kaže da je riječka rafinerija samo djelomično modernizirana, dok modernizacija sisačke rafinerije nije niti započela. na preko MOL Tradea na ovaj način, tvrdi Mayer, nabavlja od početka 2010. godine. Kaže da Uprava nema nikakvu ulogu u donošenju odluka o procesu nabave nafte. Na pitanje ima li MOL obaveze reinvestirati dobit Mayer je rekao da se MOL ugovorom iz 2003. obvezao modernizirati rafinerije i benzinske crpke, te da je riječka rafinerija samo djelomično modernizirana, dok modernizacija sisačke rafinerije nije niti započela. Na konstataciju odvjetnika da su mediji objavili da su si članovi Uprave povisili plaće za 50% Mayer je odvratio da je objavljeno puno neistina i da im je plaće povisnio Nadzorni odbor, na inicijativu potpredsjednika NO-a iz redova MOL-a. Pojasnio je da su tražili da se njihove plaće usklade s plaćama izvršnih direktora koje su prije te odluke bile veće nego plaće članova Uprave. 
Svjedočenje Ivana Krešića prebačeno je za sutra, kada bi trebao svjedočiti i predsjednik NO Davor Štern.