Vlada Zorana Milanovića ustrajat će u namjeri da imenuje svoje istaknute članove u NO Ine da zaštiti nacionalne interese. Premijer je naglasio da neće odustati od imenovanja prvog potpredsjednika Radmira Čačića i ministra financija Slavka Linić u Nadzorni odbor nacionalne naftne kompanije. 
"Izvješće je za nas dobro, treba gledati zaključke, a zaključci su da je Hrvatska na pravom putu, da neke stvari još treba unaprijediti što je potpuno očekivano", rekao je premijer Zoran Milanović. Dodaje kako sa izvješćem u cjelini, pa čak i detaljima, možemo biti zadovoljni. Kao jedna od glavnih zamjerki Europske komisije na račun Hrvatske je postavljanje dužnosnika, po političkoj liniji, u nadzorne odbore državnih firmi. Za Milanovića to nije problem. Štoviše, premijer otvoreno ukazuje da se i europske države ponašaju na isti način. "Mi zadržavamo pravo da u rijetkim okolnostima u Nadzorne odbore, kao vlasnik, angažiramo i političare. To nema nikakve veze s europskim pravom jer i niz europskih država radi to isto", komentirao je Milanović. 
Premijer kaže da rečenica iz izvješća prema kojoj je to "izaziva zabrinutost" ne služi na čast Europskoj uniji. "To je nezgodno za EU jer i niz europskih država radi to isto. Zašto radi to isto? Zato što je ispravno", kaže Milanović. Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je za tportal da, unatoč činjenici što je u izvješću o monitoringu Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji izraženo posebno nezadovoljstvo odlukom Vlade da imenuje političare u nadzorne i upravne odbore državnih poduzeća čime su srušeni kriteriji po kojima je zatvoreno poglavlje 23, ova Vlada neće odustati od toga. "Želimo spriječiti da se u Ini ponovi ono što se dogodilo kad smo došli u situaciju da nemamo više upravljačka prava, upozorila je Vesna Pusić i dodala da Hrvatska treba moći zaštititi svoje interese u tvrtki od strateškog značaja u kojoj ima 44% vlasništva i argumentirati svoju poziciju. Dodala je da je slučaj prodaje Ine na sudu, a sam proces imao je dramatične posljedice po Hrvatsku. Zbog toga se radi o specifičnoj situaciji i u to pokušavaju uvjeriti Europsku komisiju, prenosi SEEbiz.