'Za vrijeme prijašnje vlade u Ini se između hrvatske i mađarske strane vodio rat kao da smo u 1848. Danas to nije slučaj i ipak se razgovara', rekao je premijer Zoran Milanović komentirajući medijske natpise o želji MOL-a da preuzme potpunu vlasničku kontrolu nad Inom. 'Mađarska strana želi pregovarati, razgovaramo cijelo vrijeme, ali nema formalnog dogovora niti je itko u ime hrvatske Vlade i dioničara ovlašten preuzimati bilo kakve obveze', izjavio je Milanović na današnjoj sjednice Vlade. Istaknuo je da odnos s MOL-om dodatno opterećuje sudski postupak protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, a tiče se nezakonitosti u dogovorima oko prijenosa dionica i plinskog poslovanja.
'Ne možemo poreći da je to ogroman teret. Ne znamo što će sud konačno odlučiti, no firma mora poslovati i imamo pravo koristiti profit. Moramo odlučiti što ćemo sa svojih 45% dionica, koja prava imamo - sve je to predmet razgovora i u nekoj fazi pregovora. Koliko god nas opterećuje sudski postupak, to ne znači da imamo pravo biti paralizirani i čekati da sud donese odluku. Možda je druga strana spremna na racionalne korekcije i ustupke, no to u ovom trenutku ne mogu reći', kazao je Milanović. Ustvrdio je da Vlada ima odgovornost sačuvati radna mjesta, a kao dioničar da se zalaže za ulaganja u nove projekte te da profitom puni državni proračun.
Za potvrdu informacije po kojoj MOL traži pregovore o preuzimanju vlasti u Ini, novinari su uoči sjednice Vlade pitali i ministra financija Slavka Linića. 'To morate pitati čovjeka koji je predsjednik Nadzornog odbora. Pretpostavljam da on o tome nešto više zna', odgovorio je Linić. Novinari su pokušali doći i do izjave predsjednika NO Ine Siniše Petrovića, no od njega se nije mogla dobiti nikakva informacija, piše Tportal. Za to vrijeme ispred Vlade prosvjedovala su tri sindikata. Uz povike 'izdajice' i 'lopovi' upućene Vladi, radnici INA-e vladajućima su zamjerili mijenjanje retorike o našoj naftnoj kompaniji zbog čije je prodaje MOL-u osuđen njegov prethodnik Sanader. Stoga su od Vlade hitno zatražili da napravi sve kako bi se poništio štetni ugovor s MOL-om.
'2009. se desila izdaja, taj sporazum je napravljen na koruptivnim radnjama, danas smo skloni reći da još nema pravomoćne presude, ali zar trebamo sjediti skršenih ruku do pravomoćne presude', upitao je predsjednik udruge dragovoljaca i branitelja INA-e Miljenko Balaš. Iz Ine su priopćili da između sindikata i menadžemnta postoji suglasje oko ciljeva razvoja kompanije i da je oko ključnih pitanja postignut konsensu, pa im nije jasno zašto se prosvjeduje. Sabor je zbog zvižuka prekinuo svoju sjednicu, no Vlada je na prosvjed ostala gluha.