Bivši prvi čovjek njmečakog RWE-a/danas E.ON-a za Hrvatsku Zoran Miliša u emisiji Večernjaka govrorio je o poskupljenju električne energije koja je na burzama povećana za 100% u godinu dana. Miliša navodi kako jedan od elemenata je i kažnjavanje velikih proizvođača zbog emisije ugljičnog dioksida i to skupim emisijskim dozvolama. 

Cijene električne energije na burzama su iznad 100 eura/MWh a na pitanje kad bi se mogla probiti granica od 200 eura, kazao je: "Neka previđanja su govorila da će probiti 100 eura za tri godine, a to smo govorili prije godinu dana. Projekcije su da probijemo 200 eura za pet godina i ne bi me čudilo da to probijemo i prije. Čini se da postajemo otok - Kina i SAD ne obraćaju pažnje, a to bi trebao biti neki svjetski konsenzus. Ono što će se dogoditi Europskoj uniji jest da ćemo postati nekonkurentni: ako mi proizvodimo s cijenom od 200 eura/MWh, a Kina za 50 eura/MWh onda će naš proizvod na samom početku biti četiri puta skuplji. To će biti tako dok se ne shvati da je važno ulaganje i da se to mora izjednačiti na cijelom svijetu", misli Miliša.

Misli kako će se to dogoditi brže nego što mislimo i to u razdoblju od tri godine. Miliša kaže da Hrvatska mora povećati proizvodne kapacitete da postane samodostatna a u tome najviše može pridonijeti energija vjetra i, iznad svega, fotonaponski paneli na obiteljskim kućama. Povrat solarne elektrane sa sadašnjim cijenama je šest do deset godina i nema razloga da država ne potiče takvu proizvodnju, smatra Miliša koji drži da se naknada za obnovljivce mora povećavati jer je trenutno nedostatna da potiče zelenu proizvodnju.