Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić na konferenciji za medije na temu rada Fonda za zaštitu okoliša odgovarao je i na pitanja o otkupu INA-inih dionica mađarskog MOL-a, a ništa konkretnije nije se moglo čuti, u odnosu na ono što je komunicirao prije cca. dva mjeseca. "Komunikacija ne temu dionica postoji, ona se nastavlja. Trebali bi do ljeta imati jasan smjer kamo idemo. Ako se nađemo oko toga što mi nudimo i koliko MOL traži doći će do otkupa, a ako ne, otkupa neće biti", odgovorio je ministar na novinarski upit. Podsjećamo, u veljači su iz MOL-a rekli da su stajališta oko cijene dionica "prilično udaljena"

Na pitanje hoće li se privatizirati HEP ili neki njegov dio kako bi se došlo do novca, Ćorić je izričito rekao da: "Ne vidim HEP, ni bilo koji njegov dio u privatizacijskom procesu". Kada će se znati ishod Washingtonske arbitraže, koju će po mišljenju pravnih stručnjaka Hrvatska najvjerojatnije izgubiti, što će značiti i plaćanje velike odštete za nepreuzeto plinsko poslovanje, ministar nije znao reći, jer dužina takvih procesa nije predvidiva. 

Ćorić je potvrdio pisanje našeg portala koji je prvi objavio da MOL radi due dilligence u OMV-u Slovenija, koji prodaje benzinske postaje, te da INA kao suvlasnik OMV Slovenija s nešto manje od osam posto udjela, ima pravo prva dati ponudu za 120 benzinskih postaja koje se sada prodaju za sumu od 252-360 mil. eura, prema informacijama Financi. 

INA i MOL u poslu u Sloveniji

Pohvalivši se da INA planira veliku ekspanziju u retailu u Sloveniji pojasnio je na upit da će "Ina u skladu sa svojim kapacitetima sudjelovati u tom poslu", kazao je Ćorić. Na konkretniji upit oko toga tko zapravo kupuje benzinske postaje - INA, koja u Sloveniji ima šest benzinskih postaja - ili MOL, koji ih ima 53 i objavio je da želi širiti mrežu u regiji, Ćorić je ovako rekao: "Ide se skupa prema toj akviziciji na temelju due dilligencea. Treba znati da su trenutno velike promjene u menadžmentu OMV-a, što će svakako utjecati na taj proces". 

Ministar je opširno govorio o tome da se trenutno u Rafineriji nafte Rijeka konačno događa najveća industrijska investicija u proteklih 30 godina, te da INA aktivno planira zelenu energetsku transformaciju, između ostalog kroz gradnju biorafinerije u Sisku. Na novinarske napise da je taj projekt privremeno stopiran jer MOL smatra da je preskup i nerentabilan, Ćorić je rekao da "to nije točno" i da "biorafinerija ide dalje".