Krajem ožujka JANAF je zbog sankcija ruskim tvrtkama objavio da kroz mjesec i pol dana neće moći transportirati naftu za potrebe srpske naftne tvrtke NIS, koja je u većinskom vlasništvu Gazpromnjefta. Sada je na pomolu rješenje za srpski problem, jer NIS-ova jedina alternativa je transport nafte baržama po Dunavu, što nije optimalno.

Naime, JANAF-a sa srpskom naftnom tvrtkom NIS za transport nafte od Terminala Omišalj do granice za Srbijom u razdoblju 1. siječnja - 31. prosinca 2022. potpisao ugovor prema načelu 'puno za prazno' u ukupnoj količini od 3,2 mil. +/- 10% t nafte, no on se, ako ne dođe do promjena, neće moći ostvarivati od 15. svibnja ove godine, sve dok ranije spomenute mjere ograničavanja budu na snazi. Sada se traži rješenje za srbijanski problem.

Večernjakov dopisnik iz Bruxellesa danas neslužbeno doznaje da će EU u novom paketu sankcija koje priprema prema Rusiji naći rješenje za slučaj NIS-a, jer je moguće da se za zemlje izvan EU i Europske ekonomske zajednice napravi izuzeće od sankcija u području energetike, kakvo postoji za EU članice. Takvo izuzeće predložit će se za zemlje zapadnog Balkana, što znači da bi se transport nafte preko JANAF-a za NIS mogao neometano nastaviti.