MOL Grupa danas je objavila svoje financijske rezultate za prvo polugodište i za drugo tromjesečje 2020. MOL Grupa ostvarila je u prvih šest mjeseci EBITDA u iznosu od 957 milijuna američkih dolara. EBITDA za drugo tromjesečje znatno je smanjen  a prihodi su pali za 39%, na 2,8 mlrd. USD, dok neto gubitak iznosi 140 mil. USD. Potvrđeno je predviđanje kapitalnih izdataka za 2020. u iznosu od 1,5 milijardi američkih dolara, što ukazuje na ostvarenje održivog pojednostavljenog slobodnog novčanog toka u 2020. 

Pojednostavljeni slobodni novčani tok ostao je pozitivan u drugom tromjesečju unatoč izazovima, a u prvih šest mjeseci ostao je gotovo nepromijenjen u usporedbi s prošlom godinom i iznosio je 356 milijuna američkih dolara, budući da su održivi kapitalni izdaci smanjeni kao odgovor na pandemiju i posljedičnu gospodarsku krizu. Donijeto je novo predviđanje EBITDA za 2020. u iznosu od 1,7 do 1,9 milijarde američkih dolara, što odražava izazovne trgovinske uvjete koji će vjerojatno prevladavati u drugoj polovici godine. 

Utjecaj pada cijena nafte i plina

EBITDA Istraživanja i proizvodnje smanjen je u drugom tromjesečju na 112 milijuna američkih dolara, a u prvom polugodištu na 297 milijuna američkih dolara pod utjecajem pada cijena nafte i plina. Proizvodnja je u usporedbi s prošlim tromjesečjem povećana za šest posto, na 117 000 barela ekvivalenta nafte dnevno, zahvaljujući doprinosu naftnog polja ACG kojim je više nego kompenzirana niža proizvodnja u UK-u i Pakistanu. 

Čisti CCS EBITDA Rafinerija i marketinga znatno je smanjen u drugom tromjesečju, na 110 milijuna američkih dolara, pod utjecajem negativnih rafinerijskih marži od sredine svibnja. Nakon vrlo snažnog prvog tromjesečja uslijedili su veliki operativni izazovi u drugom tromjesečju, uz nezapamćena kretanja cijena i marži. 

Pad prodaje za 22%
 
Projekt proizvodnje poliola na kraju drugog tromjesečja dosegnuo je ukupni stupanj dovršenosti od 65 posto. Na lokaciju je dopremljena sva glavna montažna oprema i dovršen je prijevoz sve krupne opreme rijekom/morem. Usluge kupcima pokazale su se otpornom na krizu. EBITDA se zadržao na približno jednakoj razini u domaćoj valuti (u američkim dolarima smanjen je za šest posto u drugom tromjesečju, na 111 milijuna američkih dolara), iako je ukupna prodaja u drugom tromjesečju smanjena za gotovo 22 posto u odnosu na prošlu godinu uslijed ograničenja kretanja koja su zbog pandemije bolesti COVID-19 uvedena u cijeloj regiji. 

Uštedama na troškovima gotovo je u potpunosti kompenziran negativni utjecaj pandemije na marže goriva i marže koje se ne odnose na gorivo. Nakon što je u travnju dosegnula dno, potrošnja goriva postupno se oporavila u toku tromjesečja. EBITDA za prvih šest mjeseci iznosila je 199 milijuna američkih dolara, što je tek nekoliko postotaka manje nego prošle godine.