Uslijed velikih gubitaka na zalihama i tečajnim razlikama, MOL grupa je u prvom tromjesečju zabilježila neto gubitak od 152 milijuna dolara, što je prvi znak krize povezane s pandemijom. 

Osnovno poslovanje bilježilo je do sredine ožujka snažne rezultate, što se odražava u CCS EBITDA bez jednokratnih stavki od 622 milijuna dolara, priopćeno je iz ove naftne i plinske kompanije. Međutim, u posljednja dva, tri tjedna ožujka pandemija je već počela ozbiljno utjecati na cjelokupno poslovanje, a situacija se u travnju dodatno pogoršala. 

Zbog nepredvidivog vanjskog okruženja, kompanija je povukla predviđanje EBITDA za 2020. i smanjila predviđanje organskih kapitalnih ulaganja za više od 25 posto, objavljeno je u financijskim rezultatima MOL grupe za prvo tromjesečje. 


Ekstremni scenariji 

"COVID-19 vlada svijetom i energetskom industrijom i oblikuje ih. Situacija s pandemijom i posljedična gospodarska kriza bacit će dugu sjenu na naše ukupne rezultate u 2020. Za pojedince i kompanije započelo je razdoblje nesigurnosti kakvo vjerojatno nikad nismo ni zamišljali. Dok se borimo protiv pandemije i činimo sve što možemo da zaštitimo naše zaposlenike, kupce i partnere, istovremeno ulažemo maksimalne napore kako bismo osigurali da MOL može nastaviti poslovati čak i u ekstremnim scenarijima te kako bi iz ove krize na kraju izašao još snažniji. Već smo donijeli niz teških odluka koje će nam pomoći u postizanju neutralnosti u pogledu zadržavanja novca, održavanju likvidnosti i financijske fleksibilnosti te iskorištavanju prilika koje bi se mogle ukazati na putu do normalizacije", istaknuo je predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL grupe Zsolt Hernádi.