Mađarska naftna i plinska kompanija MOL Grupa je u svojim financijskim rezultatima za treće tromjesečje objavila kako je unatoč slabijem makroekonomskom okruženju i mnogo nižim cijenama nafte i plina ostvarila snažnu EBITDA. To joj je omogućilo da poveća očekivane rezultate za 2019. s oko 2,3 na 2,4 milijarde dolara. 

EBITDA Upstreama je u trećem tromjesečju pala na 235 milijuna dolara, što odražava niže cijene nafte i znatno niže cijene plina. 

Proizvodnja ugljikovodika blago se smanjila, za jedan posto u odnosu na treće tromjesečje prethodne godine i iznosi 107 500 barela ekvivalenta nafte dnevno (boepd). Međutim, proizvodnja od 112 000 boepd u prvih devet mjeseci 2019. ostaje iznad očekivanih godišnjih rezultata. 


Motorna goriva 

Čista CCS EBITDA Downstreama narasla je za četiri posto na 272 milijuna dolara u trećem tromjesečju, zahvaljujući oporavku rafinerijskih marži koje su bile smanjene u prvom polugodištu 2019. Potražnja za motornim gorivom nastavila se povećavati za tri posto u relevantnoj regiji Srednje i Istočne Europe te je poduprla rezultate Downstreama. 

Na MOL-ovom najvećem organskom ulaganju u povijesti, postrojenju za poliol, radovi su ubrzali u trećem tromjesečju te napreduju prema planu. Djelatnost Usluge kupcima dosegnula je novi najviši tromjesečni rezultat od 161 milijun dolara što je rast od 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, zahvaljujući jačanju marži na gorivo i negorivo te trendu snažne regionalne potražnje za gorivom. 

EBITDA Plinskog poslovanja dosegla je 27 milijuna dolara u trećem tromjesečju, što je osam posto više nego prije godinu dana. 


Strateški transformacijski projekti 

"Naš otporni, integrirani poslovni model omogućio nam je da u prvih devet mjeseci povećamo očekivane rezultate čiste CCS EBITDA-e na oko 2,4 milijarde dolara (s oko 2,3 milijarde dolara). Također nastavljamo generirati pozitivan pojednostavljeni slobodni novčani tok te u potpunosti financirati čak i gotovo udvostručena organska ulaganja, dok napredujemo s našim strateškim transformacijskim projektima. Izgradnja postrojenja za poliol nastavlja se po planu i u rokovima, glavni građevinski radovi pojačani su u trećem tromjesečju, a ukupna izvedenost projekta prelazi 35 posto", rekao je Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe.