Agencija Moody's potvrdila je danas važeći rejting HEP-a Ba2 a poboljšala prognozu rejtinga iz 'negativne' u 'stabilnu' zahvaljujući mjerama koje su poduzeli kako bi poboljšali likvidnost. Radi se o nizu srednjoročnih standby kredita kojima je HEP stekao "bolji pregled nad financiranjem i sposobnost da izdrži eventualno dugotrajnije zatvaranje tržišta", navodi se u priopćenju. HEP se dosada oslanjao na kreditne linije s rokom dospijeća do godinu dana, ali je takvu politiku dovelo u pitanje dulje razdoblje slabih padalina u 2012., prenapregnuvši novčani tok kompanije i njezin kapacitet likvidnosti. 
HEP-u u prilog išla je izmijena načina određivanja cijena za kućanstva i grijanje, te bolja hidrologija u zadnjem tromjesečju 2012. Ti su uvjeti omogućili HEP-u da se više osloni na hidroelektrane a manje na relativno skupu struju iz uvoza. Poboljšanje se očitovalo u ovogodišnjim financijskim rezultatima pa je poslovni novčani tok u prvoj polovini godine iznosio 1,3 milijarde kuna, u odnosu na 196 milijuna kuna u istom razdoblju 2012.. Zahvaljujući većoj količini padalina likvidnost je poboljšana pa je HEP uspio vratiti većinu kratkoročnih kredita iz generirane gotovine. 
HEP-ov rejting mogao bi biti poboljšan ako se njihovi poslovni rezultati i novčani tok stabiliziraju, što bi se s vremenom moglo postići nastavljenim promjenama regulatornog okruženja, naglašavaju u toj agenciji. Među faktorima koji bi mogli nepovoljno utjecati na rejting u Moody'su izdvajaju niz faktora izvan kontrole uprave, posebno količinu padalina, tečaj domaće valute kune prema euru i cijene roba i struje u regiji. Moodys ukazuje i i na mogućnost značajnog smanjenja tržišnog udjela povezanu s procesom liberalizacije tržišta.