Nakon što je početkom veljače snizio kreditni rejting Hrvatske, Moody's je ocjenu rejtinga Hrvatske elektroprivrede stavio na promatranje s mogućnošću njenog smanjenja. Nakon provedenih analiza, Moody's je objavom 15. svibnja potvrdio postojeću ocjenu Ba2 s negativnom prognozom. 
Negativna je prognoza potvrđena jer HEP mora provesti u djelo očekivane promjene u politici financiranja i likvidnosti kako bi osigurao dostatnu vidljivost financiranja za podmirivanje značajne kapitalne potrošnje.  
Ako to ne učini, rejting bi mu se mogao naći pod pritiskom, upozoravaju u agenciji. Podizanje rejtinga ne očekuju s obzirom na negativnu prognozu. Inače rejting Hrvatske također je Ba2. Analitičari agencije Moody's naglašavaju kako je potvrda ocjene Ba2 rezultat stabilizacije poslovanja te poduzetih aktivnosti s ciljem boljeg upravljanja likvidnošću. 
Naglašavaju kako je HEP trenutno u skladu s traženim financijskim pokazateljima i da se može očekivati da će ostati i u budućem razdoblju. Prema mišljenju analitičara, promijenjene hidrološke okolnosti i cjelogodišnji efekt povećanja cijena iz 2012. godine rezultirat će poboljšanim financijskim položajem u 2013. godini, što će omogućiti HEP-u ispunjenje kriterija za zadržavanje postojeće ocjene rejtinga i usklađenje s traženim financijskim pokazateljima. Nadalje, uspješna realizacija i redefiniranje kratkoročnih linija, posebno u drugom i trećem tromjesečju 2013. kao i kontinuirano poboljšanje poslovanja u 2013. godini, prema mišljenju analitičara, omogućit će daljnju stabilizaciju rejtinga, kažu u HEP-u.