Velike naftne i plinske kompanije objavile su 11-znamenkasti profit u drugom kvartalu ovog tjedna. U isto vrijeme, globalna inflacija dosegla je najvišu razinu u 40 godina, a recesije su na pomolu. U usporedbi s mnogim kućanstvima koja se danas bore za plaćanje energenata i prehrambenih potrepština, pretjerani profiti industrije fosilnih goriva su zapanjujući. 

ExxonMobil je udvostručio prošlogodišnji prihod na 17,85 milijardi dolara. Shell je premašio svoj prethodni kvartalni rekord od 11,5 milijardi dolara. Chevron je zabilježio dobit od 11,62 milijarde dolara. Nova analiza o kojoj je The Guardian izvijestio prošli tjedan izračunala je da je sektor nafte i plina zabilježio 2,8 milijardi dolara dnevno čiste dobiti u posljednjih 50 godina, ili od 1970.-ih 52 trilijuna USD, što im je omogućilo da "kupe svakog političara i svaki sustav", kako bi se blokirala klimatska akcija. Također, dobit bez presedana ostvarena je nakon što su tvrtke koje iskorištavaju fosilna goriva uspjele natjerati vlade G20 za 151 milijardu dolara u paketima za oporavak od korone povrh svoje dobiti. 

PR kampanje, podmićivanje...

Naftaši također troše oko 200 milijuna dolara svake godine pokušavajući odgoditi, regulirati ili se suprotstaviti inicijativama klimatskih promjena, objavio je web portal Offshore-technology. Međutim, treba napomenuti da Shell svim svojim 82.000 zaposlenika daje bonus u iznosu od 8% njihovih plaća nakon što je naftna kompanija objavila rekordnu zaradu. 

Visoke cijene energenata danas su jedan od vodećih razloga inflacije, a te cijene prožimaju svaki aspekt svakodnevnog života, najvidljivije na benzinskoj pumpi, ali iu troškovima dostave. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je vlade da oporezuju zarade tvrtki, što je EU i najavila, iako je mnogo toga još nejasno u provedbi.