Ruski državni naftni div Rosneft optužio je Njemačku da je poduzela "prisilno izvlaštenje" dviju njezinih podružnica, nakon odluke Berlina da te tvrtke stavi pod državnu kontrolu. 

U priopćenju objavljenom u petak navečer, Rosneft je zapljenu svoje infrastrukturu rafinerije nafte u Njemačkoj nazvao "ilegalnim" i najavio da će poduzeti pravne korake kako bi zaštitio svoju imovinu. 

Valja podsjetiti kako je njemačka Savezna vlada ranije proteklog petka odlučila staviti dvije tvrtke pod skrbništvo dajući njemačkom saveznom regulatoru kontrolu nad rafinerijom PCK u Schwedtu.

 

Interesi dioničara

"Rosneft to vidi kao kršenje svih temeljnih načela tržišne ekonomije, civiliziranih temelja modernog društva izgrađenog na načelu nepovredivosti privatnog vlasništva", stoji u priopćenju. 

Ta ruska naftna skupina je istaknula kako je u svakom trenutku ispunjavala svoje zakonske i ugovorne obveze te će učiniti sve kako bi zaštitila interese svojih dioničara, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. 

Istovremeno, Rosneft je priznao da odluka Berlina znači da više nije moguće "jamčiti industrijsku i ekološku sigurnost postrojenja", iako je dodao da je spreman pregovarati o novom ugovoru s njemačkom Saveznom vladom pod određenim uvjetima.