Mađarska naftna i plinska skupina MOL objavila je financijske rezultate za prvo polugodište i drugo tromjesečje 2021. godine, pri čemu su oni tromjesečni najbolji u povijesti tvrtke. Tako je u prvih šest mjeseci ostvarena dobit prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) od 1,559 mlrd. dolara, dok je u drugom tromjesečju čista EBITDA u trenuačne troškove opskrbe (CCS EBITDA) porasla za 153% u odnosu na isto razdoblje 2020. godine. To znači da je s iznosom od 893 mil. dolara dosegnula najvišu razinu u povijesti. 

To je rezultat jačeg makroekonomskog učinka u području nafte, rekordno velikih petrokemijskih marži i ublažavanja ograničenja povezanih s pandemijom koronavirusa, što je dovelo do naknadnog pozitivnog učinka na opseg prodaje. Tako velika EBITDA u drugom tromjesečju omogućila je MOL Grupi povećanje smjernica za cijelu 2021. godinu na oko 3 mlrd. dolara s oko 2,3 mlrd. dolara.


'Downstream' i 'upstream'

Čista CCS EBITDA u preradi nafte i plina i petrokemijskoj proizvodnji ('downstreamu') u drugom tromjesečju ove godine porasla je za 305% u odnosu na isto razdoblje 2020. i iznosi 447 mil. dolara, za što su razlozi odlični rezultati u petrokemiji, dok su se rafinerijske marže postupno oporavile nakon najnižih razina u drugom tromjesečju 2020. Istodobno je u prvom polugodištu ove godine 'downstream' ostvario za 73% bolji rezultat u odnosu na isto razdoblje 2020., što je prvenstveno odraz izvanrednih rezultata u petrokemijskom poslovanju, u kojem je integrirana petrokemijska marža tijekom travnja dosegnula rekordnih 1035,8 EUR/t. Tako je 'downstream' u drugom tromjesečju ostvario najveći novčani doprinos u MOL Grupi, s 307 mil. dolara slobodnog novčanog toka. Što se tiče tekućih ulaganja, 84% projekta Polyol dovršeno je potrkaj drugog tromjesečja.

U istraživanju i proizvodnji nafte i plina ('upstreamu') EBITDA je u drugom tromjesečju porasla na 336 mil. dolara, što je trostruko povećanje u odnosu na 2020. godinu. Zahvaljujući stalnom rastu cijena nafte i plina, u prvom polugodištu ostvareno je 645 mil. dolara, što je porast za 117% u odnosu na isto razdoblje 2020. godine. Ipak, opseg proizvodnje nafte i plina neznatno se smanjio, za 5%, u odnosu na prvo tromjesečje ove godine i iznosi 111,2 mil. bbl/d ekvivalenta nafte. Razlozi za to su remontne aktivnosti i prirodni pad proizvodnje u u Velikoj Britaniji, ali i pad proizvodnje u središnjoj i istočnoj Europi i manja neto proizvodnja na polju ACG pod utjecajem viših cijena nafte. Unatoč tome, novčani doprinos 'upstreama' rezultatima Grupe još je među najvećima jer je pojednostavljeni slobodni novčani tok rastao i na polugodišnjoj i na razini tromjesečja u usporedbi s istim razdobljima 2020., a u drugom tromjesečju ove godine iznosio je 230 mil. dolara.


Maloprodaja i plinsko poslovanje

U području usluga kupcima ostvarena je EBITDA od 164 mil. dolara, uz porast za 48% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je najbolji rezultat u drugom tromjesečju u povijesti. Taj rezultat doveo je do snažnog slobodnog novčanog toka u iznosu od 230 mil. dolara u prvom polugodištu, što je povećanje za 50% u odnosu na isto razdoblje 2020. godine. Ublažavanje preventivnih mjera i ograničenja povezanih s pandemijom u zemljama Srednje i Istočne Europe (koje su ključne za tvrtku) imalo je pozitivan učinak na opseg prodaje i maržu u kategoriji negoriva. Tako je ona povećana za 34% u drugom tromjesečju i to zbog izvrsnih rezultata u širokom rasponu kategorija na mađarskom, rumunjskom, češkom i slovačkom tržištu. Ukupni opseg prodaje povećan je za 25% u drugom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, što je rezultat povećanja aktivnosti vezanih uz putovanja koje su uslijedile nakon ublažavanja ograničenja. 

Uz sve to, drugom tromjesečju ove godine MOL je, zajedno s INA-om, dogovorio preuzimanje dosadašnjih OMV-ovih 120 benzinskih postaja i veleprodaje u Sloveniji.

S druge strane, u plinskom poslovanju ('midstreamu') je EBITDA u drugom tromjesečju pala za čak 48% u odnosu na isto razdoblje 2020. godine i iznosi 23 mil. dolara. To je posljedica pada prihoda od tranzita i reguliranih prihoda zbog značajnog smanjenja prekograničnog kapaciteta i potražnje za transportom. Količine u transportu plina u Mađarskoj porasle su za 32% u drugom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, dok su izvozne količine (za Ukrajinu, Rumunjsku, Hrvatsku i Slovačku) značajno pale, za gotovo 87%.

Zbog svega toga, tvrtka s predanošću radi na transformaciji tradicionalnog poslovanja koje se zasniva na fosilnim gorivima u niskougljični, održivi poslovni model. Pri tome se teži ostvarenju ugljične neutralnosti do 2050. godine, pri čemu se oblikuje niskougljično kružno gospodarstvo u Srednjoj i Istočnoj Europi, objavio je MOL.