Europska komisija odobrila je transakciju njemačkih (elektro)energetskih divova RWE-a i E.ON-a, čime je dala zeleno svjetlo za jedno od najvećih preuzimanja i spajanja u njemačkoj i europskoj energetici. Kako je dogovoreno, RWW će pri tom preslagivanju E.ON-u prodati svoje vlasništvo u tvrtki Innogy, dok će cjelokupno dosadašnje poslovanje Innogyja i E.ON-a preuzeti RWE. Vrijednost te zamjene imovine procjenjuje se na više od 40 mlrd. eura. 


Koji su sljedeći koraci

Nakon transakcije, 'novi RWE' će se ponajviše usmjeriti na proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, pri čemu će ukupna snaga takvih postrojenja u njegovom vlasništvu iznositi više od 9 GW. Uz to, tvrtka će svake godine u širenje poslovanja s obnovljivim izvorima i nova takva postrojenja ulagati čak 1,5 mlrd. eura. 

Sam proces zamjene vlasništva, kako ga je odobrio EK, odvijat će se u dva koraka. U prvom će RWE prenijeti vlasništvo nad 76,8% udjela u Innogyju na E.ON. U zamjenu, RWE će dobiti 16,7% udjela u vlasnuštvu nad E.ON-om i mjesto u njegovom nadzornom odboru. Nakon toga, E.ON će sve svoje ključne dijelove poslovanja s obnovljivim izvorima i manjinske udjele u NE Emsland i NE Gundremmingen prenijeti na RWE i to već od 30.9.2019. godine. Potom će cjelokupno dosadašnje Inoogyjevo poslovanje s obnovljivim izvorima, poslovanje sa skladištenjem plina i udjeli u austrijskoj elektroenergetskoj tvrtki Kelag biti prebačeni na RWE. Sve to bi trebalo biti dovršeno što prije, a najkasnije tijekom 2020. godine. Uz to, E.ON će još dodatno dobiti financijsku kompenzaciju od RWE-a u vrijednosti 1,5 mlrd. dolara.


Nastaje obnovljivi div

Kada sve to bude završeno, RWE će postati treći po veličini europski proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora u Europi, a u svojem će vlasništvu imati hidroelektrane, sunčane elektrane, pučinske i kopnene vjetroelektrane, objavio je američki portal 'HydroReview'.