Međunarodna energetska agencija (IEA) stavit će u opticaj 120 milijuna barela nafte kako bi ublažila skok cijena. Polovica količina, 60 mil. bl, dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, a ostale članice IEA-e, kojih je ukupno 31 i uglavnom su u Europi, će osigurati ostatak, prenio je Reuters objavu čelnika IEA Fatiha Birola na Twitteru. Ovo je već drugo hitno otpuštanje nafte iz robnih zaliha u nešto više od mjesec dana, te je pokušaj kontrole cijena i inflacije, koju hrane visoke cijene goriva ne benzinskim postajama. 

Više detalja o otpuštanjima rezervi bit će poznato uskoro. Objava IEA da će otpuštati rezerve smanjila je cijene na tržištima za više od 5%, jer početak dana donio je novi rast cijena i ojačao inflaciju. Stručnjaci upozoravaju da će otpuštanje rezervi biti samo privremeno rješenje za usijana tržišta te da će svijet osjetiti manjak 3 mil. bl ruske nafte na tržištu. Jedino rješenje je povećanje opskrbe ili smanjivanje potražnje, ili kombinacija oba rješenja, smatraju analitičari. 

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 107 dolara budući da je zabrinutost za opskrbu zbog najavljenih novih sankcija Rusiji nadjačala bojazni da će lockdown u Šangaju oslabiti potražnju u Kini. Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila za 78 centi viša u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 107,42 dolara. 

Što utječe na cijene nafte

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,1 dolar višoj cijeni, od 103,06 dolara. Tržišta je jučer zabrinulo proširivanje lockdowna u Šangaju zbog širenja zaraze koronavirusom. Podsjećamo da je SAD objavio da će iz robnih rezervi u narednih šest mjeseci ispustiti nezapamćene količine nafte, do 180 mil. bl. Tržište i dalje strahuje od činjenice da će s tržišta nstati 3 mil. bl dnevno ruske nafte kojom se još ponešto trži uz visoke popuste. Više od polovine ruske nafte ide u Europu, a 20% u Kinu

Europska komsija je, objavivši ovaj tjedan sankcije za izvoz ruskog ugljena i kemisjskih proizvoda, najavila da EU priprema novu rundu sankcija Rusiji koja će se odnositi na naftu, a moguće čak i plin. SAD potiče proizvođače iz škriljaca da povećaju iscrpak ali i za to će trebati mjeseci da nove količine dođu na tržište, a investitori nevoljko povećavaju investicije jer su ptretpili velike gubitke u prethodnim naftnim šokovima. OPEC+, čiji je Rusija plan, drži se svog plana da poveća proizvodnju za samo 400.000 bl dnevno, što je ispod potrebnoga.