Končar – Digital, najmlađi član Grupe Končar, nastavlja uspješnu suradnju s domaćim visokoobrazovnim institucijama koju ta grupa njeguje već dugi niz godina. 

Društvo je nedavno osnovano s ciljem daljnjeg unaprjeđenja konkurentnosti u području razvoja industrijskog softvera te proširivanja digitalnog portfelja usluga, a svoj će doprinos obrazovanju budućih stručnjaka dati suorganizacijom kolegija Razvoj programskih rješenja za industrijske IoT-sustave na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu. 

Tvrtka Končar – Digital će u svom portfelju ponajprije imati rješenja iz područja digitalne platforme otvorene i modularne arhitekture za potrebe elektroenergetike, mobilnosti, kritične i urbane infrastrukture s naprednim uslugama upravljanja i održavanja. Osim toga, posebice se ističu najsuvremeniji poslovni modeli, kao generator primjene digitalnih usluga i rješenja, poput uporabe blockchain tehnologije u energetici

Industrijski softver koji se razvija u Končar – Digitalu ponajprije se odnosi na upravljanje, daljinsku podršku i održavanje industrijskih postrojenja, energetski učinkovite javne rasvjete, obnovljivih izvora, pohrane energije, energetski obnovljivih zgrada, hibridnih energetskih mikromreža i energetski učinkovitih sustava opskrbe vode i odvodnje. 


Najsuvremenija digitalna rješenja 

"Končar – Digital danas okuplja stručnjake koncerna Končar iz područja industrijskog softvera namijenjenog vođenju sustava kritične i urbane infrastrukture. Prilagodljiva organizacija Končar – Digitala omogućit će nam pouzdan pristup kupcima i razvoju novih vlastitih digitalnih rješenja. Motivirani zaposlenici s prostorom za kreativnost i mogućnošću eksperimentiranja stvarat će inovacije. Stoga je glavna zadaća tvrtke Končar – Digital usmjeriti inovacije u razvoj uspješnih digitalnih rješenja za tržišta cijelog svijeta", ističe dr. sc. Stjepan Sučić, član Uprave Končar – Digitala, koji je svoj profesionalni put u Končaru započeo još tijekom studija. 

Nositelji ovog kolegija su predavači s FER-a, no studente će sa svim teorijskim i praktičnim znanjima upoznati tim tvrtke Končar – Digital, koji će voditi predavanja i laboratorijske vježbe. Osnovna ideja ove suradnje je bolje upoznavanje studenata treće i viših godina s razvojem aplikacija za najsuvremenija digitalna rješenja, koja koriste vodeće svjetske IT tvrtke, pa tako i Končar – Digital, priopćeno je iz Millenium promocije.

 

Znanja i vještine 

Predavanja se pritom temelje na teoriji i zadacima kojima Grupa Končar osposobljava svoje nove zaposlenike i uvodi ih u svijet razvoja industrijskog softvera. Štoviše, upravo je SCADA sustav PROZA NET perjanica Končarevih softverskih rješenja s više od 700 implementacija u okruženju i svijetu. 

Shodno tome, ovaj kolegij predstavlja izuzetnu priliku za studente da se uz pomoć ponajboljih domaćih stručnjaka upoznaju sa stručnim aspektom rada s najsuvremenijim tehnologijama. 

Osim razvoja svojih znanja i vještina, studenti kroz ovaj kolegij također imaju priliku nastaviti svoj profesionalni razvoj kao članovi Končar – Digital tima.