Nakon završetka sezone grijanja 2021./2022. HEP Toplinarstvo nastavlja s radovima koji su dio projekta 'Revitalizacija vrelovodne mreže na području grada Zagreba'. U sklopu projekta koji traje do 2023. godine revitalizirat će se 1/3, tj. 68,5 od ukupno 227,3 km vrelovodne mreže zagrebačkog toplinarskog sustava. Za ovu godinu u planu je zamjena 25,5 km vrelovoda. Projekt je započeo 2021. godine i ujedno je najveći u povijesti toplinarstva u Zagrebu.

Pri radovima se koristi najsuvremenije tehničkog rješenje beskanalnog polaganja predizoliranih cijevi, čime će se povećati pouzdanost i sigurnost opskrbe toplinom. Naime, toplinski gubici će se smanjiti za oko 28%, gubici nadopune pogonske vode za oko 47%, a broja hitnih intervencija na rekonstruiranim dionicama vrelovoda za 90%. Zbog smanjenja gubitaka također će se smanjiti i potrebna proizvodnja toplinske energije, a time i emisije onečišćujućih tvari u okoliš. Tako se predviđa da će se u 2025. godini emisija ugljičnog dioksida iz zagrebačkih termoelektrana-toplana smanjiti za 11 104 t u odnosu na stanje prije revitalizacije.

Ukupna vrijednost projekta je 700 mil. kuna, od čega se 421,5 mil. kuna financira bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, što je dosad najveći iznos koji je HEP-u dodijeljen iz europskih fondova.

Tijekom ove godine, do početka sezone grijanja 2022./2023. radovi će se provoditi u sljedećim naseljima: Sigečici, Krugama, Vrbiku, Cvjetnom, Trešnjevci, Središću, Gajevom, Staglišću, Savici, Folnegovićevom, Martinovki, Donjem gradu, Sopotu, Utrinama, Travnom, Dugavama, Sigetu i Trnskom. Zbog toga će dolaziti do povremenih obustava isporuke potrošne tople vode, a vrlo vjerojatno i do poteškoća u prometu, zbog čega HEP Toplinarstvo građane molimo za strpljenje i razumijevanje.