Nuklearna elektrana (NE) Krško danas je ponovno uključena u elektroenergetski sustav. Nakon ispitivanja na niskoj snazi postupno će se povećavati snaga elektrane. 

Tijekom redovitog remonta, koji je počeo 1. travnja, stručnim i odgovornim radom svih sudionika obavljeno je više od 40 tisuća aktivnosti bez kašnjenja i u planiranom roku, unatoč uvjetima epidemije koji su otežavali isporuku robe i usluga. 

U jezgri reaktora zamijenjeno je 56 od 121 gorivnog elementa svježima te je tako osiguran izvor energije za pogon elektrane do sljedećeg remonta ujesen 2022. godine, javlja NE Krško.

"Obavljeni su planirani radovi održavanja, pregledana je cjelovitost materijala opreme i struktura te je provedeno više od sto nadzornih ispitivanja koja su potvrdila ispravnost rada komponenti i sustava. Od 13 većih provedenih tehnoloških modernizacija glavni je dio projekata treće faze Programa nadogradnje sigurnosti. Među ostalim su ispitani i priključeni na postojeće sustave elektrane nov neovisni sustav hlađenja jezgre i zaštitne zgrade, alternativni sustavi sigurnosnog ubrizgavanja, alternativni sustav za punjenje parogeneratora i električno napajanje nove posebno utvrđene sigurnosne zgrade", izvijestila je NE Krško.