Nizozemska razmišlja o povećanju proizvodnje iz nuklearnih izvora, sudeći prema pismu koje je parlamentu uputio mnistar za gospodarstvo i klimatsku politiku  Eric Wiebes, zajedno s analizom konzalting kuće Enco. Vlada će pripremiti zahtjev da država održi takozvane tržišne konzultacije o mogućim komercijalnim interesima vezanim za gradnju nove nuklearne elektrane. 

Atomska energija ima malu ulogu u nizozemskom energetskom miksu - NE Borsele 482 MW osigurava 3% ukupne proizvodnje. U svibnju 2018. država je najavila draft zakona o prestanku korištenja ugljena, a dvije od pet elektrana trebaju se zatvoriti prije 2025. odnosno tri prije 2030. Encov izvještaj navodi da je "sistemska korekcija cijene", LCOE električne energije iz atomskih izvora tek 74 eura/MWh, što je manje nego offshore vjetar s 85 eura/MWh. 

Ekonomija

Kažu da je glavna prepreka ekonomija nove nuklearke, ali da "iskustvo iz Kine pokazuje da elektrana može biti izgrađena na vrijeme i u okviru proračuna, kada zemlje poput Nizozemske izaberu poznati iskušani tip elektrane (tzv. NOAK - nth-of-a-kind) od iskusnog izvođača, može se očekivati da će potencijal većih kašnjenja u izgradnji i prekoračenja troškova biti ograničen", piše Enco. 

Mali i srednji reaktori znače i veću investiciju nego veće elektrane. Wiebes je najavio da će informirati parlament o napretku vlade po ovom pitanju još prije Božića, objavio je EMP.