Njemačka je pripremila plan kojim namjerava porezom uzeti 90% dobiti koju su ostvarili neki proizvođači iz obnovljivih izvora energije, jer država traži način da financira plan pomoći za olakšanje troška energije. Njemačka Vlada planira uzeti zaradu iznad 130 EUR/MWh za projekte u Suncu, vjetru i nuklearnoj energiji, prema nacrtu koji je vidio Bloomberg news. 

Reuters je izvijestio da njemačka vlada planira uvesti poseban porez prema kojem će naftne, plinske i ugljene tvrtke u zemlji plaćati 33% neočekivane dobiti, potencijalno generirajući prihod između jedne i tri milijarde eura. Nazvan "doprinos energetskoj krizi EU-a", porez će vjerojatno utjecati na desetke energetskih kompanija i ciljat će na njihovu dobit u 2022. i 2023. godini. Porez bi se uveo do kraja 2022., navodi Reuters pozivajući se na izvore iz ministarstva financija. 

I Argenitina, Britanija, SAD

 Ako se provede, novi će porez utjecati na naftne, plinske i tvrtke koje rade s ugljenom čija dobit za tekuću i narednu godinu premašuje 20% ili više njihov prosjek 2018.-2021. Međutim, porez ima veliku manu: prema Katharini Beck, glasnogovornici Zelenih za financijska pitanja, planirani porez mogu u velikoj mjeri zaobići tvrtke koje sele profite u inozemstvo.

Njemačka nije usamljena. U svibnju je Velika Britanija uspostavila porez s tzv. dozvolom za investiranje na 25% za poticanje nafno-plinskih tvrtki da reinvestiraju profit. Argentina je uvela jednokratan porez na iznenadnu dobit za 2021. i 2022. od minimalno 725.000 USD, jer nastoji obuzdati inflaciju koja je na nevjerojatnih 70%. SAD je također najavio porez naftnim tvrtkama koje ne reinvestiraju iznenadnu dobit.