Njemačka podružnica ruskog naftnog diva Rosnefta stavljena je pod skrbništvo u petak, dajući njemačkom saveznom regulatoru kontrolu nad rafinerijom PCK u Schwedtu, ključnim izvorom goriva za grad Berlin. Riječ je o četvrtoj najvećoj rafineriji, koja osigurava 90% goriva za Berlin, a naftu je primala naftovodom Družba, od svog osnutka 1960-ih godina prošlog stoljeća. Iz te rafinerije naftnim derivatima opskrbljivali su se i dijelovi Poljske kao i lokalni auerodrom. 

"Uz skrbništvo, otklanja se prijetnja sigurnosti opskrbe energijom i postavlja se temeljni kamen za očuvanje i budućnost lokacije Schwedt", priopćilo je njemačko ministarstvo gospodarstva. Rosneft Deutschland čini oko 12% njemačkih kapaciteta za preradu nafte i jedna je od najvećih kompanija za preradu nafte u zemlji, priopćilo je ministarstvo. 

Nejasno je tko će rukovoditi rafinerijom, jer britanski Shell, koji posjeduje 37,5% udjela u rafineriji želio se iz nje povući. Interes su pokazale tvrtke Verbio i Enertrag, iz sektora obnovljivih izvora. Njemački regulator odredio je da će preuzeti i Rosneftove udjele u MiRo i Bayernoil rafinerijama u Karlsruheu i Vohburgu, a detalji bi trebali biti poznati danas, piše Reuters.