Reuters ekskluzivno objavljuje da se Njemačka, koja s 55% ovisi o ruskom plinu, u tišini priprema za mogućnost da taj plin iznenada nestane s tržišta. Zakonodavni paket mjera mogao bi uključivati i da država preuzme kontrolu nad ključnim energetskim tvrtkama, potvrdilo je Reutersu troje ljudi upoznatih s tematikom. Pripreme predvodi Ministarstvo gospodarstva, a valja uzeti u obzir da zemlja 55% potreba zadovoljava ruskim plinom, koje je glavno gorivo i tamošnje jake kemijske industrije, čeličana i proizvodnje automobila. Njemačka je najavila da se namjerava odmaknuti od ruskog plina tek sredinom 2024. Ostaje nejasno hoće li do iznenadne obustave isporuke doći a dužnosnici kažu da je cilj odvratiti eskalaciju, kao što je embargo na plin, pošto je zemlja već podržala sankcije na ugljen i naftu

Njemačka će, piše Reuters, podržati dalje zaduživanje i davanje garancija energetskim tvrtkama koje nabavljaju energente koji su sve skuplji a mogla bi pod svoje uzeti kritične tvrtke, kao što su rafinerije. Sada se raspravlja kako primijeniti mjere u praksi, kao primjerice preuzeti kontrolu nad PCK rafinerijom kojom upravlja Rosneft u Schwedtu blizu Poljske. razmatra se i nacionalizacija tvrtki, ali ta mjera će se pažljivo vagati te treba biti opravdana u smislu nacionalne sigurnosti opskrbe, a ne kažnjavanja Rusije. 

Pomoć državne razvojne banke


Njemačka bi mogla preuzeti kontrolu nad još dvije kompanije, piše Reuters. Takvih primjera je već bilo - 2018. državna razvojna banka KfW kupila je 20% operatora energetske mreže 50Herz kako bi se obranila od kineske nacionalne mrežne kompanije. Jedna od osoba upoznata sa situacijom rekla je da preuzimanje manjinskih udjela u kompanijama i intervencija u rafineriji ostaju predmet pregovora, a razmatra se i kako razvojna banka kfW može pomoći u cijeloj situaciji, pomažući sa zajmovima i kreditnim linijama.
 
Ta je banka ove godine već pomogla njemačkom Uniperu, EnBW-ovoj plinskoj tvrtki VNG kao i operatoru TE na ugljen Leagu da se ophrva s cjenovnim volatilnostima na tržištu. Njemačka istražuje kako bi mogla racionirati opskrbu plinom u hitnim slučajevima. Regulator razmatra da li da industriji da prioritet pred kućanstvima, što bi bila velika promjena sadašnje politike prema kojoj se industrija prva skida s opskrbe.