Njemački mrežni regulator BNetz, koji bi bio zadužen za racioniranje plina u slučaju hitne opskrbe, primio je mnoštvo zahtjeva za izuzeće iz cijele industrije, što odražava strahove od mogućih smanjenja proizvodnje i posljedičnih gubitaka. Njemačka je u drugoj fazi trostupanjskog plana za hitne slučajeve nakon smanjenja dotoka plina iz Rusije, njezinog glavnog opskrbljivača, što predstavlja veliki problem za industriju, koja pokriva četvrtinu potražnje plina u zemlji, javlja Reuters. 

Ruski Gazprom osigurava tek 20% uobičajenog kapaciteta plinovoda Sjeverni tok 1, koji inače nosi oko trećinu ruskog izvoza plina u Europu. Regulatorno tijelo počelo je prikupljati podatke od najvećih njemačkih industrijskih igrača, a napor je, kako je rekao, privukao "vrlo visoku" razinu sudjelovanja od 2750 kompanija.

Scholz: Cijene plina ostat će visoke

Kancelar Olaf Scholz rekao je u utorak da cijene plina, koje su skočile zbog neizvjesnosti u vezi s ruskim opskrbama, neće ponovno brzo pasti jer vlade diljem svijeta to gorivo vide kao most na svom putu dekarbonizacije. Dok industrija i regulatori pokušavaju razraditi plan za ono što će se dogoditi u trećoj fazi - kada racioniranje počne - pojedini sektori počeli su tražiti izuzeća, a neke su tvrtke počele mijenjati radne prakse kako bi smanjile potrošnju energije. 

"Procedura prijave nije predviđena. Savezna mrežna agencija nastavlja primati brojna pisma iz gotovo svih sektora. Opća izuzeća nisu predviđena trenutnim zakonom.", rekao je glasnogovornik njemačkog mrežnog regulatora, dodajući da regulator održava "stalni dijalog" s industrijom kako bi se pripremio za hitnu opskrbu plinom. Sektor velikih potrošača plina javno jedigao glas a to su industrija stakla, čelika, farmaceutska i kemijska industrija, gdje se plin koristi za proizvodnju svega, od plastike i gnojiva do vlakana i otapala. 

Popis

BNetzA je priopćio da pokušava sastaviti popis zatvaranja za industriju na temelju šest kriterija, koji uključuju veličinu tvrtke, ekonomsku štetu kao i troškove te koliko bi vremena trebalo za ponovno pokretanje određenih postrojenja. "Sada je svima jasno koliko je situacija ozbiljna", rekao je Alexander Theusner iz odvjetničke tvrtke Roedl & Partner, koji je savjetovao klijente da sastave pisma. Kad dođe do krize, privatna će kućanstva imati određeni, ali ne i sveobuhvatni prioritet nad industrijom, dok će bolnice, ustanove za njegu i druge ustanove javnog sektora s posebnim potrebama biti posljednje narušene opskrbe.