Prema sporazumu sa Saveznom vladom, njemačka energetska kompanija RWE planira pomaknuti postupno ukidanje korištenje ugljena za osam godina, do 2030. 

Istodobno, do proljeća 2024. radit će dva bloka termoelektrane koji su trebali biti ugašeni krajem godine, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. 

Cilj tog dijela dogovora je pridonijeti sigurnosti njemačke opskrbe energijom i uštedama potrošnje prirodnog plina s obzirom na energetsku krizu potaknutu ratom u Ukrajini, objavilo je u utorak Pokrajinsko ministarstvo gospodarstva Sjeverne Rajne i Vestfalije - gdje je sjedište energetskog diva.

 

Koalicijski sporazum 

Unatoč očekivanoj većoj potražnji za lignitom, također poznatim kao kameni ugljen, RWE je u sljedećih 15 mjeseci otklonila mogućnost otvaranja daljnjih lokacija za njegovu eksploataciju. 

Njemačka koalicija lijevog centra, koja uključuje Zelene kao drugu stranku po veličini, ranije je izrazila svoj cilj za ubrzanje postupnog ukidanja ugljena. 

Koalicijski sporazum koji je potpisan između triju stranaka na vlasti kaže kako je postupno ukidanje planirano najkasnije do 2038. "najbolje" pomaknuti do 2030. godine.