Njemačka država morat će obeštetiti tamošnje velike energetske tvrtke s bar 6,3 milijarde eura s kamatama jer je njemački Ustavni sud proglasio porez na nuklearno gorivo nezakonitim. Vlada kancelarke Merkel 2010. odredila je da energetske tvrtke moraju od 2011. do 2016. platiti 6,28 milijardi eura, što je snažno opteretilo njihovo poslovanje. Preciznije, energetskim kompanijama određeno je da tada da moraju platiti 145 eura po gramu nuklearnog goriva svaki put kada mijenjaju gorivo u elektranama, što je obično dva puta godišnje. 
Presuda je velika pobjeda za energetske tvrtke, nakon što je isti sud u prosincu 2016. odlučio da je pritisak za zatvaranje nuklearnih elektrana povrijedilo neka od njihovih vlasničkih prava. Ustavni sud je tada rekao da porez ulazi u "formalnu protuustavnu prazninu", dodajući da vlada nije imala pravnu nadležnost zatražiti ga. 
Porez je najviše pogodio E.On, RWE i EnBW, koje bi trebale zatvoriti sve svoje nuklearne elektrane do 2022. Sada, nakon odluke suda, su im dionice porasle. Kancelarka Merkel, koja se priprema za nacionalne izbore u rujnu, izjavila je da odluka neće ugroziti ispunjavanje proračunskih ciljeva, dok je Barbara Hendricks, ministrica zaštite okoliša odluku suda nazvala "kolosalnom gnjavažom", te šamarom ondašnjoj koalicijskoj vladi.  E.On je izjavio da odluka Ustavnog suda znači da će povratiti 2,85 milijardi eura uvećano za 450 milijuna eura kamata, čime će povećati svoju neto dobit i smanjiti dug. RWE očekuje povrat od 1,7 milijardi eura uvećano za 200 mil. eura kamata. EnBW je kazao da je na ime poreza platio 1,44 milijarde eura, objavio je Reuters