Nadzorni odbor INA-e na jučerašnjoj sjednici primio je na znanje ostavke MOL-ovih članova Uprave i na prijedlog Vlade opozvao ostale članove. Nadzorni je odbor potom imenovao novu Upravu. 

Novim predsjednikom Uprave INA-e imenovan je Péter Ratatics, a članovima Uprave Berislav Gašo i Krisztián Pulay, na prijedlog MOL-a i s mandatom do 30. lipnja 2023. godine. 

Tri nova člana Uprave imenovana su na prijedlog Vlade - Miroslav Skalicki, Hrvoje Šimović i Marin Zovko, na najdulje šest mjeseci, do imenovanja članova Uprave nakon provedbe javnog natječaja. 

Novi predsjednik Uprave INA-e Péter Ratatics već je bio član Uprave od 2011. do 2018. godine i dobro je upoznat s poslovanjem kompanije.

 

Tržišta kapitala 

Na dužnost predsjednika Uprave INA-e dolazi s dužnosti izvršnog potpredsjednika Usluga kupcima MOL Grupe i operativnog direktora MOL-a Mađarska. Diplomirao je na Fakultetu za financije Sveučilišta Corvinus u Budimpešti te se specijalizirao za tržišta kapitala. On je svoju karijeru počeo 2007. godine kao stručnjak za trgovinu plinom i poslovni razvoj u MOL-u, a zatim je 2009. imenovan voditeljem savjetodavnog tima Izvršnog odbora. 

Između 2009. i 2010. također je obnašao dužnost voditelja Organizacijskog razvoja i upravljanja procesima, a od 2010. do 2011. kao voditelj Usluga upravljanja. Od 2011. godine radio je kao potpredsjednik Korporativnog centra u kojemu je bio odgovoran za područje ljudskih resursa, priopćila je INA. 

Tijekom 2015. i 2016. bio je odgovoran za aktivnosti nabave, ulaganja i komunikacija MOL-a kao viši potpredsjednik Korporativnog centra.

 

Rafinerijsko poslovanje 

I Berislav Gašo i Krisztián Pulay također su proveli dugi niz godina u MOL Grupi, obnašajući razne menadžerske funkcije te u INA-u donose bogato stručno znanje, kako iz rafinerijskog poslovanja, tako i istraživanja i proizvodnje te korporativnih usluga. Također, obojica su već radili u INA-i i dobro poznaju tvrtku. 

Berislav Gašo ulazi u Upravu s mjesta izvršnog potpredsjednika Istraživanja i proizvodnje te člana Izvršnog odbora MOL Grupe. Pridružio se INA-i 2010. godine kao direktor korporativnih usluga, a 2012. prelazi u MOL Grupu. 

Krisztián Pulay dolazi s pozicije višeg potpredsjednika MOL Grupe za razvoj rafinerijskog poslovanja. Od 2012. do 2016. godine radio je u INA-i na različitim poslovima, posljednje kao direktor Sektora za upravljanje investicijama.

 

Interna istraga 

Miroslav Skalicki iskusni je menadžer i poduzetnik s 35 godina radnog iskustva u raznim tvrtkama iz energetskog sektora. 

Hrvoje Šimović dolazi u Upravu INA-e s pozicije redovitog profesora na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu gdje radi od 2003. godine. Uz akademsku karijeru, posjeduje bogato iskustvo u raznim konzultantskim ulogama u području fiskalne održivosti javnog sektora. 

Marin Zovko dolazi s mjesta člana Uprave Plinacra, hrvatske kompanije za transport prirodnog plina. Magistrirao je poslovno upravljanje (MBA) na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. 

Nakon što je Šimović podnio ostavku na dužnost člana Odbora za reviziju u INA-i od dana njegovog imenovanja za člana Uprave, NO imenovao je Sanju Sever Mališ novom članicom Odbora za reviziju. 

Nadzorni odbor također je primio na znanje nalaze interne istrage vezane uz "slučaj Škugor", s kojima raspolaže i USKOK.