Nobelova nagrada za kemiju 2019. godine dodijeljena je trojici znanstvenika koji su najzaslužniji za razvoj litij-ionske baterije. Riječ je o laganom, punjivom i snažnom rješenju za baterijsku pohranu energije koja se danas koristi gotovo posvuda, od mobitela i prijenosnih računala, do električnih vozila. No, takve su baterije nezamjenjive i za pohranu energije iz obnovljivih izvora, ponajviše iz sunčanih elektrana i vjetroelektrana, što znači da omogućavaju stvaranje budućeg svijeta bez fosilnih goriva. 


Trojica dobitnika

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za kemiju tako su John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham i Akira Yoshino koji su "...svojim radom stvorili prave uvjete za bežično društvo budućnosti bez fosilnih goriva i tako stvorili golemu korist za čovječanstvo." John. B. Goodenough rođen je u Jeni u Njemačkoj još 1922. godine i danas još radi na Sveučilištu Teksasa u Austinu u SAD-u, M. Stanley Whittingham rođen je 1941. u Velikoj Britaniji i radi na Sveučilištu Binghamton i Državnom sveučilištu New Yorka iz SAD-a, dok je Akira Yoshino rođen 1948. u Suiti u Japanu i radi za Asahi Kasei Corporation iz Tokija i na Sveučilištu Meijo u Nagoyi u Japanu. 

Sva trojica ovogodišnji su ravnopravni dobitnici Nobelove nagrade i dijele je u jednakim udjelima, izvijestila je Švedska akademija.