Nova njemačka tročlana koalicijska vlada stranaka SDP-a, Zelenih i FDP-a postavila je smjernice za buduću energetsku politiku u zemlji koje uključuju proširenje planiranih obnovljivih izvora i ubrzano ukidanje dobivanja energije iz ugljena. Dogovorili su se udvostručiti njemački cilj u instalaciji fotonapona na 200 GW do 2030., povećati nacionalni cilj za obnovljive izvore energije s 65% na 80% potražnje za električnom energijom do 2030, i pomaknuti datum postupnog izbacivanja ugljena s 2038. na 2030. godinu. 

Ostali ciljevi uključeni u smjernice su povećano ulaganje u vodik, s ciljem 10 GW kapaciteta u elektrolizatorima do 2030., te osiguravanje pola potreba za toplinom iz ugljično neutralnih izvora do 2030. Također, planira se  osiguranje stabilnosti opskrbe kroz određene količine plina i ugljena, dok se obnovljivi kapaciteti povećavaju. Čelnici stranaka predstavili su ovaj tjedan nove ciljeve nakon tjedana koalicijskih pregovora u Berlinu nakon parlamentarnih izbora u rujnu. Ugovor treba ratificirati na stranačkim konferencijama SDP-a i FDP-a, a Zeleni trebaju suglasnost svih njegovih članova. 

Vrijedi napomenuti da se sve ove brojke temelje na porastu potražnje za električnom energijom na 680-750 TWh/godišnje 2030. godine, objavili su njemački mediji.