Danas je u svijetu instalirano više od 30 milijuna srednjenaponskih postrojenja koja koriste sumporni heksaflorid (SF6), staklenički plin koji pridonosi nepoželjnim klimatskim promjenama. S globanim potencijalom zagrijavanja (Global Warming Potential – GWP) od 23.500, jedan kilogram spaljenog SF6 plina ima isti učinak kao emisija 23.500 kilograma ugljičnog dioksida (CO2). Alternativa su nove, inovativne tehnologije koje ne koriste SF6 plin, već kombiniraju vakuumsku tehnologiju i čisti zrak istodobno ostavljajući vrlo mali ugljični otisak u usporedbi s tradicionalnim postrojenjima i drugom električnom opremom. 

Inovativna i održiva SM AirSeT SN rasklopna sklopna oprema koristi se običnim zrakom kao izolatorom, u kombinaciji s novom Schneider Electric tehnologijom prekidača temeljenih na vakuumu. Omogućujući primjenu ekološki naprednije tehnologije, SM AirSeT zadržava sve prednosti stare tehnologije, kao što su fizički mali prostor koji zauzima, troškovna učinkovitost te pouzdan način rada tradicionalne opreme bazirane na SF6 plinu. 

U svijetu je sve češća elektrifikacija uz obnovljive izvore energije zbog čega je potrebno proizvesti i sve više srednjenaponskih postrojenja. Našom novom tehnologijom koja zamjenjuje plin SF6 občinim zrakom smo postigli značajan korak u dekarbonizaciji električne mreže te učinili sustave za proizvodnju energije doista ekološkim”, izjavio je Antonio Obratov iz tvrtke Schneider Electric

Schneider Electric je već proveo nekoliko uspješnih pilot projekata primjene svojih srednjenaponskih SM AirSeT postrojenja bez SF6 plina u elektroenergetskim poduzećima i tvrtkama, poput E.ON u Švedskoj i GreenAlp u Francuskoj. SM AirSeT se instalira svakodnevno, u privatnim elektrodistribucijskim mrežama te u raznim komercijalnim i industrijskim primjenama.