Odmah nakon što je službeno objavljeno imenovanje nove Vlade, dvojica novih - starih ministara preuzeli su svoje dužnosti. Zapravo, moglo bi se reći da se donekle radilo o zamjeni dužnosti. Naime, dosadašnji ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić preuzeo je dužnost ministra gospodarstva i održivog razvoja od Darka Horvata, dipl. ing. koji je do sada bio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta. Istodobno je 'stari' ministar gospodarstva preuzeo dužnost ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine od dosadašnjeg ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara.


Nastavak svih dobrih projekata

Prigodom primopredaje u novom Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja (dakako, nastalog objedinjavanjem dosadašnjih Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ministarstva zaštite okoliša i energetike), koje je održano 24.7.2020. godine, novi ministar izrazio je namjeru što skorije pretvorbe gospodarstva u skladu s ciljevima održivoga razvoja. "Ova nam je aktualna kriza jasno ukazala na to kojim putem moramo ići kako bismo ostvarili samodostatnost. Pred nama je zaista povijesna prilika koju moramo iskoristiti kako bismo Hrvatsku pozicionirali na karti gospodarski uspješnih, ekološki održivih i klimatski neutralnih zemalja," istaknuo je pri tome dr. Ćorić. 

Istodobno je u novom Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine (naravno, nastalom iz dosadašnjih Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i Ministarstva državne imovine) novi ministar odmah najavio nastavak projekata energetske obnove i što skorije donošenje zakona kojim će se urediti obnova zgrada oštećenih potresom u Zagrebu i okolici. 


Novi izazovi

Ipak, prije nego što se krene s ostvarivanjem tih ambicioznih planova, novi ministri moraju ustrojiti nova ministrarstva i odabrati timove koji će to provesti. To znači da najprije treba provesti novu organizaciju novih ministarstava, odnosno fizički spojiti do sada razdvojene jedinice, a potom će uslijediti imenovanja čelnika odgovarajućih ustrojbenih jedinica (sektora i sl.). 

Isto tako, vjerojatno će uskoro biti objavljeno i koje će biti službene kratice novih ministarstava i nove internetske adrese.