Dok Njemačka pokušava pronaći alternative ruskoj nafti, dužnosnik tamošnje vlade je rekao kako uskoro očekuje novi plan za vlasništvo nad ključnom rafinerijom koja prima naftu s istoka. 

Naime, Carsten Schneider, koji je odgovoran za vladinu politiku prema bivšim državama Istočne Njemačke, rekao je kako bi nova dioničarska struktura za rafineriju Schwedt na granici s Poljskom trebala biti objavljena "uskoro". 

Njemačka je smanjila korištenje ruske nafte kao kaznu za invaziju Kremlja na Ukrajinu, čak i dok Europska unija posrće oko uvjeta šireg embarga na cijelom kontinentu, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. 

Prema njemačkom ministru gospodarstva Robertu Habeku, rafinerija u Schwedtu u većinskom je vlasništvu njemačke podružnice ruske državne energetske tvrtke Rosneft, koja nije podržala planove za zamjenu ruske nafte drugim izvorima.

 

Rostock i Gdanjsk 

Druga glavna rafinerija koja prima rusku naftu, u Leuni u njemačkoj saveznoj pokrajini Saska-Anhalt, u vlasništvu je francuske energetske tvrtke Total, koja je najavila da će tamo prestati prerađivati rusku naftu. 

"Osigurat ćemo ovo mjesto i također uspostaviti njegovu konkurentnost", rekao je Schneider o tvornici u Schwedtu. 

Habeck, koji je bio zadužen za napore da se obnovi njemačka opskrba energijom i isključe ruska fosilna goriva, želi opskrbljivati Schwedt sirovom naftom iz drugih izvora preko sjeverne luke Rostock i Gdanjska u Poljskoj. 

Prema novom zakonu, rafinerija bi se mogla staviti pod državnu kontrolu, ako bude potrebno. Uz Rosneft Njemačka, koji drži 54,17 posto dionica, postrojenje je u suvlasništvu njemačkih podružnica britansko-nizozemske energetske kompanije Shell (37,5 posto) i talijanskog energetskog diva, tvrtke Eni (8,33 posto). 

Nejasno je kako bi mogla izgledati nova struktura dioničara.