Nuklearna energija se ne predaje i nove se nuklearne elektrane nastavljaju graditi širom svijeta. Tako bi uskoro trebala biti dovršena nova nuklearna elektrana u Bjelorusiji, dok bi u srpnju trebala započeti gradnja prve takve elektrane u Egiptu. U oba projekta sudjeluje ruska nuklearnoenergetska tvrtka Rosatom.


Uskoro novi blok bjeloruske nuklearne elektrane

Tijekom veljače s radom bi trebao započeti blok 2 u NE Bjeloruska u Bjelorusiji. Završeni su svi potrebni radovi koje je izvodio Rosatom i sada se očekuje pokretanje reaktora s najmanjom potrebnom snagom. To se očekuje potkraj veljače ili početkom ožujka.
Nakon početnog pokretanja, na snagu 250 - 300 MW i početnih isporuka električne energije u elektroenergetsku mrežu, reaktoru će se polagano povećavati snaga na projektirani i konačni iznos od 1200 MW.

Elektrana je izvedena prema standardnom ruskom projektu AES-2006. Sastoji se od dva bloka pojedinačne snage 1200 MW, pri čemu je prvi službeno pušten u pogon u lipnju prošle godine. Punjenje goriva u reaktor bloka dva započelo je u prosincu prošle godine, a bjelorusko Ministarstvo energetike je 27. prosinca 2021. objavilo kako je taj proces uspješno završen. 


Gradnja prve egipatske nuklearne elektrane kreće na ljeto

Čelnik Rosatoma najavio je početak radova na prvoj nuklearnoj elektrani u Egiptu u srpnju ove godine. Radi se o NE El Dabaa, za čije je jedinice 3 i 4 tvrtka u siječnju predala sve potrebne dokumenta Egipatskoj nuklearnoj i radiološkoj regulatornoj upravi (ENRRA). Kako su svi potrebni dokumenti predani i prije roka, izvođenje radova u punom opsegu može započeti čim bude ishođena građevinska dozvola.

Elektrana će biti prva takve vrste u Egiptu. Gradit će se pokraj grada El Dabaa na području Guvernorata Matrouh na obali Sredozemnog mora. Sastojat će se od četiri jedinice (bloka) pojedinačne snage 1200 MW, pri čemu će srce svake biti reaktor VVER-1200 treće + generacije, što se smatra najsuvremenijim današnjim rješenjem nuklearnih reaktora koje je već uspješno primijenjeno u drugim zemljama.

Za izgradnju NE El Dabaa Egipat i Rusija potpisali su međuvladin sporazum još u studenome 2015. godine. Ukupni troškovi projekta procjenjuju se na 30 mlrd. eura, pri čemu će 80% troškova biti pokriveno ruskim kreditom. Ostali iznos bit će pokriven sredstvima privatnih egipatskih ulagača, izvijestila je ruska novinska agencija TASS.