TerraPower, start-up čiji je suosnivač Bill Gates kako bi revolucionirao dizajn nuklearnih reaktora, odabrao je Kemmerer u američkoj saveznoj državi Wyoming, kao lokaciju za prvi pokazni reaktor. Cilj je izgraditi elektranu u gradu ugljena i to do 2028. Nakon izgradnje, elektrana će osigurati baznu snagu od 345 MW, s potencijalom za proširenje svog kapaciteta na 500 MW. Izgradnja elektrane koštat će oko 4 milijarde dolara, pri čemu će polovica tog novca dolaziti od TerraPowera, a druga polovica iz razvojnog programa za nuklearne inovacije američkog ministarstva energetike. 

Elektrana Kemmerer će biti prva koja će koristiti napredni nuklearni dizajn nazvan Natrium, koji je razvio TerraPower s GE-Hitachijem. Naime, cilj je koristiti tekući natrij kao rashladno sredstvo umjesto vode. Natrij ima višu točku vrelišta i može apsorbirati više topline od vode, što znači da se unutar reaktora ne stvara visoki tlak, smanjujući rizik od eksplozije. Također, Natrium postrojenja ne zahtijevaju vanjski izvor energije za rad svojih rashladnih sustava, što može biti osjetljivo u slučaju isključenja u nuždi. 

Spremnici soli

Elektrana također mogu pohranjivati ​​toplinu u spremnike otopljene soli, čuvajući energiju za kasniju upotrebu poput baterije i omogućujući postrojenju da poveća svoju snagu s 345 na 500 MW tijekom pet sati. Postrojenja su također manja od konvencionalnih nuklearnih elektrana, što bi ih trebalo učiniti bržim i jeftinijom za izgradnju od konvencionalnih elektrana. TerraPower ima za cilj smanjiti troškove svojih elektrana na milijardu dolara, četvrtinu proračuna za prvu u Kemmereru. Uz to, natrijeve elektrane proizvode manje otpada. 

Projekt Kemmerer još uvijek se suočava s nekoliko prepreka, uključujući federalne dozvole, a proces je dugotrajan i vrlo skup, s puno recenzija. Zanimljivo je da gorivo koje će koristiti elektrana naziva HALEU, a još nije dostupno u komercijalnim razmjerima. Postojeća flota nuklearnih reaktora u Sjedinjenim Državama koristi uran 235 obogaćen do 5% dok je HALEU obogaćen između 5% i 20%, objavio je CNBC.