"Ulaganje u niskonaponsku mrežu je nužno kako bi se povećala pouzdanost opskrbe električnom energijom na području cijele Srbije. Ministarstvo podržava sve ulagačke planove Elektrodistribucije Srbije, posebice kada je riječ o modernizaciji sustava i smanjenju gubitaka", izjavila je ovaj tjedan potpredsjednica Vlade Srbije i tamošnja ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović tijekom sastanka s vodstvom Elektrodistribucije Srbije (EDS) s kojim je razgovarala o trenutnoj situaciji, planovima, ulaganjima u nove te modernizaciju i dogradnju postojeće elektroenergetske mreže, potraživanjima EDS-a i smanjenju gubitaka. 

"Potreban nam je zajednički, dugoročni plan investicija i država će pomoći u realizaciji svih projekata koji su u vezi s održavanjem postojećih i izgradnjom novih elektroenergetskih objekata", rekla je, izvijestilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

 

Održavanje mreže 

Tijekom sastanka razgovaralo se i o provedbi projekta pametnih brojila (Smart Metering) i automatizaciji srednjonaponske distribucijske mreže. 

Bojan Atlagić, v. d. direktora EDS-a, govorio je o financijskoj situaciji, potraživanjima koja EDS ima prema Elektroprivredi, predstavivši planove za održavanje mreže koji se, kako je rekao, provode na temelju godišnjeg plana, pripreme za nadolazeću zimsku sezonu, naglasivši kako je potrebna modernizacije opreme.