Veleprodajne cijene električne energije u Njemačkoj (pa posljedično i u ostatku EU, pošto je tržište praktički spojeno) bit će znatno veće u narednih nekoliko godina nego što su bile tijekom razdoblja 2019-2020 zbog energetskog miksa zemlje i kontinuirane ovisnosti o cijenama plina, navodi se u novom izvješću švicarskog istraživačkog centra Prognos napravljenog po narudžbi udruženja bavarske industrije (VBW). 

Prognos je ispitao niz scenarija na temelju faktora za koje se očekuje da utječu na buduće cijene električne energije, uključujući dostupnost ruskog plina, obnovljive izvore energije i upotrebu vodika. Cijene će pasti od 2024. pa nadalje, ali ostat će više nego prije, srednjoročno i dugoročno, predviđa izvješće. U slučaju da se naglo zaustavi opskrba ruskom plinom, prosječna cijena električne energije porast će na više od 500 EUR/MWh 2023. zbog visokih cijena plina, a zatim se značajno smanjiti do 2028. godine, predviđa Prognos. 

Do 2030. godine očekuje se da će cijena struje doseći 98 EUR/MWh, a zatim bi mogla pasti na oko 80 EUR/MWh do 2040. godine. Izvještaj naglašava da bi povećano širenje obnovljivih izvora energije imalo blagotvoran učinak na razinu cijena električne energije. Cijene električne energije također se mogu smanjiti tako što će potrošnju električne energije učiniti fleksibilnijim putem upravljanja potražnjom (tzv. demand response). 

Skup skuplji... vodik

Proizvodnja energije iz vodika, međutim, dovest će do još viših cijena u srednjoročnom razdoblju, prema Prognosu. Očekuje se da će elektrane na vodik osigurati sigurnost opskrbe pokrivanjem vršnih opterećenja u elektroenergetskom sustavu koji je klimatski neutralan. Ako bi se upotreba vodika odrazila na veleprodajne cijene električne energije, to bi rezultiralo značajnim povećanjem cijena električne energije u odnosu na 2028. na 160 EUR/MWh do kraja 2030 -ih. 

Troškovi proizvodnje vodika stoga se ne smiju refinancirati putem tržišta električne energije, već putem drugih instrumenata financiranja, navodi se u izvješću. Visoke cijene energije postale su sve veća briga za kućanstva i tvrtke od kraja 2021. Iako strahovi od nedostatka plina apsorbiraju većinu pažnje kako se sezona grijanja približava, visoke cijene energije također bi mogle značajno povećati krizu troškova života, objavio je Clean Energy Wire.