Globalni gospodarski oporavak u 2021. će, prema očekivanjima, potaknuti kratkotrajni oporavak potražnje za ugljenom nakon značajnog pada u ovoj godini zbog koronakrize, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA)

Međutim, ističe IEA u novom godišnjem izvješću Coal 2020, malo je naznaka da bi se svjetska potrošnja ugljena trebala znatno smanjiti u narednim godinama. Jer, sve veća potražnja u nekim azijskim gospodarstvima mogla bi kompenzirati pad potrošnje koji je zabilježen na nekim drugim tržištima. 

Pad od 1,8 posto u 2019. uglavnom je rezultat slabog rasta potražnje za električnom energijom i niskih cijena prirodnog plina. 

Prema najnovijim procjenama IEA-e, potražnja za ugljenom smanjit će se za dodatnih pet posto u 2020. zbog ekonomskih posljedica povezanih s pandemijom koronavirusa. 


Industrijska proizvodnja

"Prije pandemije, očekivali smo manji povratak potražnje za ugljenom u 2020. godini, ali svjedoci smo najvećeg pada potrošnje od Drugog svjetskog rata", rekao je Keisuke Sadamori, direktor IEA-e za energetska tržišta i sigurnost.

"Pad bi bio još veći da nema snažnog gospodarskog oporavka u Kini - najvećem svjetskom potrošaču ugljena - u drugoj polovini godine", napomenuo je. 

Na temelju pretpostavke oporavka u svjetskom gospodarstvu, izvještaj IEA predviđa rast globalne potražnje za ugljenom od 2,6 posto u 2021. godini. Njega će potaknuti veća potražnja za električnom energijom i industrijskom proizvodnjom. 

Kina, Indija i gospodarstva jugoistočne Azije čine najveći dio tog rasta, iako se u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi također primjećuje određeno povećanje potrošnje. 


Obnovljivi izvori 

No, prema prognozama, globalna potražnja za ugljenom u idućoj godini i dalje će ostati ispod razine iz 2019., a mogla bi biti i niža ako se ne ispune pretpostavke iz izvješća za gospodarski oporavak, potražnju za električnom energijom ili cijene prirodnog plina. 

"Obnovljivi izvori su na putu da prestignu ugljen kao najveći izvor za dobivanje električne energije u svijetu do 2025. godine. A do tada će prirodni plin vjerojatno dostići ugljen kao drugi po veličini izvor primarne energije nakon nafte", rekao je Sadamori. 

"S obzirom na očekivanja da će potražnja za ugljenom i dalje ostati stabilna ili će rasti u ključnim azijskim gospodarstvima, nema znakova da će on ubrzo nestati", zaključio je.