Od utorka se očekuju nove cijene goriva. Dizel i plavi dizel pojeftinit će četrdesetak lipa, a benzin poskupjeti 14 lipa, doznaje Dnevnik Nove TV. To je za prosječan spremnik dizela ušteda od oko 20 kuna, dok će prosječni spremnik benzina prema tome biti skuplji oko 7 kuna. Susjedne Mađarska i Slovenija zamrznule su cijene goriva, koje su na nižim razinama nego u Hrvatskoj. Ako usporedimo cijene u eurima u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj, Hrvati se voze najskuplje. Litra eurosupera 95 u Hrvatskoj je 1.71 euro, u Sloveniji 1.56, a u Mađarskoj 1.25 eura. Litra dizela u Hrvatskoj je 1.85, u Sloveniji 1.66, a u Mađarskoj 1.4 eura. 

Premijer Andrej Plenković rekao je prije par dana kako bi cijene goriva, da nije bilo vladinih mjera, bile više oko dvije kune, istaknuvši kako će vidjeti može li se tu još nešto učiniti. "Da nije bilo vladinih mjera, eurosuper bi bio skuplji kunu i 26 lipa, dizel skoro dvije kune, vidjet ćemo - s obzirom na okolnosti - može li se tu još nešto učiniti jer zadnja dva do tri tjedna bilježimo kontinuirani rast cijena", rekao je Plenković. 

Cijena barela na londonskoj burzi je na visokih 111 USD/bl a dolar, valuta kojom se trguje, je trenutno skuplji nego prije. Cijena nafte bile su prošli tjedan u padu, ali su u petak porasle za 4% zbog pregovora oko embarga na rusku naftu i krize na europskom tržištu plina i slabije opskrbe preko Ukrajine.