U prvih šest mjeseci 2021. godine crnogorska elektroenergetska tvrtka EPCG ostvarila je odličan poslovni rezultat. Naime, neto dobit iznosila je 17,1 mil. eura što je više od prosjeka ostvarenja u istom razdoblju prethodnih godina. Istdobono su prihodi od prodaje iznosili 170,9 mil. eura, što je, u odnosu na prošlu godinu više za 16%, dok su troškovi poslovanja iznosili 151,4 mil. eura.

U prvom tromjesečju ove godine hidrologija je bila iznimno povoljna, a proizvodni objekti imali su dobru pogonsku spremnost. To je doprinijelo značajno većem šestomjesečnom ostvarenju proizvodnje velikih hidroelektrana u odnosu na planirane vrijednosti i ostvarene prosjeke u prethodnim godinama.

Tako je u prvih šest mjeseci ove godine proizvodnja električne energije dosegnula 1,697 GW h, što je za oko 14% više od plana, dok je neto potrošnja u distribuciji u istom razdoblju bila veća za 6% u odnosu na prošlu godinu, dok je potrošnja izravnih kupaca bila manja za 38%. Izvoz električne energije iznosio je 729 GW h, što odgovara vrijednosti oko 41,4 mil. eura, dok je uvoz iznosio 377 GW h, što odgovara oko 23.7 mil. eura.

Uz sve to, investicijski ciklus provodi se u skladu s planiranom dinamikom, uz istodobno ostvarivanje sigurne opskrbe svih kupaca i održavanje stabilnosti crnogoroskog elektroenergetskog sustava, ističe EPCG.