Tuniska naftna tvrtka OMV Tunisia, podružnica austrijske naftne i plinske skupine OMV, povući će osoblje s naftnih polja Tataouine u južnom Tunisu zbog potpune blokade proizvodnje koja traje već više od mjesec dana. 

Postrojenja u El Kamouru zatvorena su još 16.7.2020. godine, kada je izbio prosvjed sa zahtjevima za veći razvoj i zapošljavanje na tom području, a u skladu sa sporazumom koji su tuniska vlada i sindikati potpisali još 2017. Odluka o povlačenju osoblja trebala bi biti privremena, kako to ističu službenici OMV-a, no nastavak proizvodnje nafte će biti težak jer prekid itekako utječe na njezinu održivost.

Istodobno, OMV razmatra i povlačenje osoblja s plinskog polja Nawara. Riječ je o strateškom infrastrukturnom projektu za Tunis, a za OMV je taj projekt s tuniskom naftnom i plinskom tvrtkom Etap važan dio strategije rasta u Tunisu. Zbog toga postoji rizik od otpuštanja čak 2000 radnika OMV-a i pomoćnih tvrtki na području pokrajine Tataouine. Tako su plaće već smanjene za 40%, što bi se još moglo povećati, izvijestila je talijanska novinska agencija ANSAmed.