Koalicija OPEC+ ratificirala je povećanje proizvodnje nafte kojim se vraća na proizvodnju nafte od prije pandemije, dok su rasprave o sljedećem koraku odgođene. Grupa od 23 zemlje predvođena Saudijskom Arabijom planira dodati 648.000 barela dnevno u kolovozu, vraćajući posljednju tranšu od 9,7 milijuna barela dnevno koja je obustavljena prije nešto više od dvije godine, navodi se u priopćenju. 

No s obzirom da većina članica osim Saudijaca i njihovih susjeda ne može povećati proizvodnju, odluka je uglavnom simbolična. Posljednjih mjeseci grupacija je dodala značajno manje nafte na tržište nego što je obećala, čineći malo da umiri cijene sirove nafte. Cijena nafte na tu je vijest pala samo za 0,5%. 

Samo dvije članice OPEC-a ima slobodnih kapaciteta

Trgovci su sada više zabrinuti kako će Rijad i Ujedinjeni Arapski Emirati rasporediti svoje preostale slobodne kapacitete, izbor koji bi mogao ovisiti o posjetu američkog predsjednika Joea Bidena kraljevstvu sljedećeg mjeseca. OPEC+ će se ponovno sastati 3. kolovoza, navodi se u priopćenju. SAD je potvrdio da su u tijeku pregovori s ključnim izvoznicima OPEC-a i želi da dodaju dodatne zalihe jer cijene nafte oko 110 dolara po barelu pritišću potrošače i prijete da će globalno gospodarstvo gurnuti u recesiju. 

Dodatna sirova nafta s Bliskog istoka također bi mogla pomoći Bidenovim naporima da ograniči prihode Rusije, kažnjavajući članicu OPEC+ za njezinu invaziju na Ukrajinu. Ostaje neizvjesno koliko su dvije zemlje sposobne ili voljne pomoći. Dok službeni podaci pokazuju da Saudijska Arabija i UAE imaju gotovo 3 milijuna barela slobodnih proizvodnih kapaciteta, njihovo korištenje zahtijevalo bi od njih da pumpaju na razinama koje su prije rijetko bile održavane, ako su ikada, piše Bloomberg.