Većina naftaških zemalja u skupini OPEC + želi odgoditi planirano povećanje proizvodnje sirove nafte od veljače. Odluka je donesena zbog slabljenja potražnje za gorivom zbog novih globalnih zatvaranja, koja su se dogodila kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa, prenosi Reuters. 

Savez OPEC +, koji čine članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici poput Rusije, sastat će se kasnije nakon vikend zasjedanja njihovih stručnjaka, na kojem je glavni tajnik naftnog kartela Mohamed Barkindo upozorio na negativne rizike za tržišta "crnog zlata" u prvoj polovici. 2021. "Unatoč ohrabrujućim signalima, izgledi za prvu polovicu 2021. vrlo su pomiješani i još uvijek postoje brojni negativni rizici. Ograničenja na društvene i ekonomske aktivnosti i dalje su u mnogim zemljama, kao i zabrinutost zbog pojave opasnog novog soja koronavirusa", rekao je. Barkindo. 

Očekivanja

OPEC + je u prosincu odlučio povećati proizvodnju nafte za 0,5 mil. barela dnevno od siječnja, kao prvi korak u postupnom ukupnom povećanju crpljenja za dva milijuna barela dnevno ove godine, ali mnogi su članovi doveli u pitanje potrebu za dodatnim crpljenjem zbog novog valovi pandemije. Cijene nafte Brent za Sjeverno more su porasle iznad 53 dolara po barelu i blizu su višemjesečnom maksimumu zbog očekivanja tržišnih sudionika da će OPEC + u veljači zadržati nepromijenjenu proizvodnju. 

Saudijska Arabija, čelnik OPEC-a, na ranijim je sastancima predložio oprezniji pristup, dok su Ujedinjeni Arapski Emirati i Rusija, koji nisu članovi naftnog kartela, za brže povećanje crpljenja. OPEC + je smanjio proizvodnju nafte za 9,7 milijuna barela dnevno 2020. godine, kasnije je smanjio razinu smanjenja na 7,7 milijuna, a na kraju godine odlučio je smanjiti ukupnu kvotu smanjenja iz siječnja na 7,2 milijuna barela dnevno, izvijestio je Reuters