Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) predlaže da veliki proizvođači nafte koji nisu njezini članovi smanje proizvodnju nafte za ukupno 500 000 bbl/d, kazao je ruski ministar energetike Aleksandr NOVAK. Time je demantirao ranije objave medija kako OPEC traži da ostali proizvođači smanje proizvodnju za 880 000 bbl/d. Članice OPEC-a će na sastanku u Beču 30.11.2016. godine razgovarati i pokušati definirati proizvodne kvote za svaku od njih u cilju stabiliziranja tržišta i cijena nafte, javlja ruska novinska agencija TASS.
Istodobno, ministar Novak je izjavio da, ako Rusija odluči podržati takav dogovor o smanjivanju proizvodnje, to bi za nju moglo iznositi do 300 000 bbl/d. Isto tako, naglasio je da ruska naftna industrija povećava proizvodnju te kako je i za 2017. godinu najavljen rast proizvodnje. Stoga bi u slučaju Rusije i samo održavanje sadašnje proizvodnje bio doprinos globalnom sporazumu o smanjenju proizvodnje, objasnio je on i dodao kako to praktično za Rusiju znači smanjenje proizvodnje za 200 000 - 300 000 bbl/d. Konačno, globalni sporazum o smanjenju proizvodnje nafte podržava i ruski predsjednik Vladimir PUTIN.
Vezano uz sve to, čelnica Banke Rusije (Središnje banke Ruske Federacije) tvrdi da je Rusija u stanju izdržati i tako niske razine cijena nafte poput 25 USD/bbl, iako će cijene u iduće dvije godine vjerojatnije biti na razini 40 - 50 USD/bbl. Razni analitički scenariji koje je provela Banka pokazuju kako i nerealistično niski scenarij od 25 USD/bbl nije katastrofičan za Rusiju, iako bi doveo do slabljenja rublje, javlja ruski portal 'Sputnik News'.