Organizacija zemaljaizvoznica nafte (OPEC) povežala je procjenu svjetske potražnje za naftom na početku 2022., procijenivši da će nova varijanta koronavirusa omikron tek blago utjecati na svijetsku ekonomiju. Očekuje se da će kartel na tržište pustiti ponešto povećane količine nafte početkom 2022., nastojeći vratiti proizvodne kapacitete na predpandemijske razine. Ipak, OPEC-ova optimistična prognoza nije utjecala na pad cijene barela koji se kreće oko 75 USD. 

OPEC je potražnju za naftom u prvom tromjesečju iduće godine procijenio na prosječnih 99,13 milijuna barela dnevno, podigavši prognozu iz studenog za 1,11 milijuna barela dnevno. "Oporavak koji se do sada očekivao u četvrtom tromjesečju 2021. dijelom je pomaknut na prvo tromjesečje 2022. godine, a njegov će tijek u drugoj polovini 2022. godine biti stabilniji", navodi OPEC u redovnom mjesečnom izvješću. 

Porast potražnje je konstanta

"Tome valja dodati da bi utjecaj nove varijante koronavirusa, omikrona trebao biti blag i kratkotrajan jer svijet ima na raspolaganju sve bolje alate da se nosi s covidom 19 i izazovima koje on donosi", dodaju. OPEC je potvrdio prognozu prema kojoj bi svjetska potražnja za naftom u ovoj godini trebala porasti za 5,65 milijuna barela dnevno, a potvrdili su i prognozu za cijelu 2022. prema kojoj bi potražnja trebala porasti za dodatnih 4,2 milijuna barela dnevno i time premašiti razinu iz 2019. 

OPEC i njegovi saveznici postupno povećavaju proizvodnju. Početkom mjeseca najavili su da će je u siječnju ponovo povećati za 400 tisuća barela dnevno, unatoč bojaznima koje je potaknula nova varijanta koronavirusa. OPEC procjenjuje da će trebati proizvesti prosječno 27,89 mil. barela dnevno u prvom kartalu iduće godine, a proizvodnja 13 članica u studenom bila je na 27,7 mil. bl. tako da će se globalne rezerve nafte ponovo popuniti.